"Συγνώμη, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει κανείς από το δωμάτιο, φέρεται να είπε ο Ντόναλντ Τουσκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μπροστά στο ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία.
Όλα συνέβησαν την ώρα που χάραζε στις Βρυξέλλες γύρω στις 7 ώρα Ελλάδος, και 6 ώρα Βρυξελλών αντίστοιχα.
Η διαπραγμάτευση, η οποία είχε λάβει χιτσκοκικές διαστάσεις βρισκόταν στο κατώφλι ενός Grexit, όπως αναφέρουν οι Financial Times.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Ανγκελα Μερκελ αποφάσισαν ότι ύστερα από 14 ώρες αδιάκωπων διαπραγματεύσεων έφθασαν σε αδιέξοδο. Χωρίς να υπάρχει κανένα περιθώριο συμβιβασμού, το Grexit έμοιαζε ως η μόνη ρεαλιστική επιλογή.
Αυτός που έβγαλε από το αδιέξοδο τους δύο ηγέτες ήταν ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο οποίος αποφασιστικά παρενέβη για να αποτρέψει μια ιστορική ρήξη για την Ευρωζώνη
"Συγνώμη, αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εγκαταλείψει κανείς το δωμάτιο", σημείωσε χαρακτηριστικά ο Τουσκ. Μάλιστα, διπλωμάτης που παρακολούθησε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις, δήλωσε ότι η Γαλλία και η Γερμανία είχαν εγκαταλείψει τις προσπάθειες και η νύχτα θα τελείωνε χωρίς την επίτευξη συμφωνίας. Τότε ακριβώς ο Ντόναλντ Τουσκ έθεσε ένα τελεσίγραφο ενώπιον των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας: «Βρείτε μία συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, απλά δεν έχετε άλλη επιλογή».
Οι Financial Times, ανέφεραν αναφέρουν πως το βασικό σημείο τριβής μεταξύ των δύο ηγετών ήταν το ύψος των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και ο σκοπός για τον οποίο θα χρησιμοποιούνταν τα χρήματα που θα προέρχονταν από αυτές.
Η Μέρκελ ήθελε το ύψος των περιουσιακών στοιχείων που θα μεταφερθούν στο Ταμείο να φθάνουν τα 50 δισ. ευρώ και τα κέρδη να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χεους.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας έβλεπε ως εθνική ταπείνωση το γεγονός ότι θα εκχωρούσε τον έλεγχο περιουσιακών στοιχείων το ύψος των οποίων ανερχόταν στο ένα τρίτο του εθνικού ελληνικού εισοδήματος. Για αυτό και πρότεινε το ύψος των περιουσιακών στοιχείων που θα μεταφερθούν στο ταμείο να είναι μικρότερο και τα κέρδη από την αξιοποίηση, πώλησή τους να επανεπενδυθούν στην Ελλάδα.
Ο συμβιβασμός επήλθε μία ώρα αργότερα και αφού συζητήθηκαν διάφορες άλλες εναλλακτικές.
Αφού απέτυχε να καταλήξει σε μία πλήρη συμφωνία το Σάββατο, το Eurogroup παρέδωσε τη σκυτάλη την Κυριακή στου ηγέτες των κρατών της Ευρωζώνης προκειμένου να ξεκινήσουν τη δική ολονυχτία.
Καθώς οι ώρες περνούσαν και η Κυριακή έδινε τη θέση της στη Δευτέρα, η προοπτική ενός Grexit έμοιαζε να έχει περισσότερες πιθανότητες, αναφέρουν συμμετέχοντες στη σύσκεψη, οι αγεφύρωτες διαφορές των ξενυχτισμένων πολιτικών και διπλωματών που είχαν δημιουργηθεί έξι μήνες τώρα έδειχναν πως οι διαπραγματεύσεις θα κατέληγαν σε αποτυχία.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα ενός ανώτερου αξιωματούχου που ήταν στο δωμάτιο, η Γερμανία ήταν η χώρα που δεν έδειχνε προθυμία και δεν ήταν πλέον ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Τελικά ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έδωσε μάχη για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, μπήκε στο γραφείο του κ.Τουσκ. Εκεί βρίσκονταν οι Ανγκελα Μέρκελ και Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να βοηθήσει στην επίτευξη μίας συμβιβαστικής λύσης σχετικά με το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Παρά το ότι τελικά οι διαπραγματεύσεις ήταν απόλυτα επιτυχείς, φάνηκε πως οι γαλλο-γερμανικές σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού σχεδίου.
«Υπήρχε στη Γερμανία μαι μάλλον ισχυρή πίεση για ένα Grexit. Εγώ αρνήθηκα αυτή τη λύση», τόνισε ο Ολάντ μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την επίτευξη συμφωνίας. Ο Γάλλος πρόεδρος, όπως μεταφέρουν οι FT, ήταν από τους ηγέτες που επέμεναν ότι πρέπει να αφαιρεθεί η δυνατότητα του προσωρινού Grexit από το τελικό κείμενο.