Πώς φτάσαμε στη συμφωνία – Το δραματικό παρασκήνιο

Μετά από πέντε και πλέον μήνες διαπραγματεύσεων, η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία με τους δανειστές. Οι απόψεις αναφορικά με το περιεχόμενο και την ουσία της συμφωνίας είναι πολλές και αντικρουόμενες, ενώ σε κάθε περίπτωση οι επόμενες ώρες αναμένονται κρίσιμες στο εσωτερικό, καθώς η οριστικοποίηση των όρων της συμφωνίας, απαιτεί την έγκρισή τους από το ελληνικό κοινοβούλιο. 

Διαβάστε επίσης: aGreekment: Τι συμφώνησε η Ελλάδα για να πάρει το τρίτο πακέτο

Ας δούμε όμως, πώς φτάσαμε σε αυτή...

Το θρίλερ ξεκίνησε ήδη από το Σάββατο όταν το κρίσιμο προπαρασκευαστικό Eurogroup διήρκεσε εννέα ώρες, με μοναδικό θέμα συζήτησης το ελληνικό αίτημα για υπαγωγή σε νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης από τον ESM, χωρίς ωστόσο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία.

Οι πληροφορίες που διέρρεαν από τη συνεδρίαση του Eurogroup έκαναν λόγο για "πολεμικό" κλίμα μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, καθώς οι δύο χώρες είχαν σημαντικές διαφορές στην προσέγγιση του ελληνικού ζητήματος, με τους Γάλλους να εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί απέναντι στη χώρα μας και τους Γερμανούς να τηρούν πιο σκληρή στάση. 

Η πρόταση Σόιμπλε για πενταετές Grexit

Μεσολάβησε η πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ένα "τάιμ άουτ", δηλαδή μία πενταετή αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, η οποία όχι μόνο ήταν αληθινή, αλλά συμπεριλαμβανόταν και στο προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος του Eurogroup, το οποίο βέβαια δεν εκδόθηκε ποτέ, όμως διέρρευσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Εμπλοκή στη Σύνοδο Κορυφής

Ακολούθησε η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την Κυριακή. Η σύσκεψη διεκόπη για διαβουλεύσεις λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, καθώς προέκυψε, σοβαρή εμπλοκή.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες, ρύθμιση για το χρέος, ενώ δεν αποδεχόταν την κατάργηση ή την εφαρμογή ισοδύναμων μέτρων για πρωτοβουλίες της κυβέρνησης όπως η επαναλειτουργία της ΕΡΤ και η επαναπρόσληψη των απολυμένων καθαριστριών.

Κατά τη διάρκεια της διακοπής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Παρών ήταν και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το τέλος της Συνόδου και η συμφωνία

Λίγο μετά τις 05:00 το πρωί της Δευτέρας οι ηγέτες μετά από την τρίτη διακοπή λόγω αδιεξόδου είχαν ξαναμπεί στην αίθουσα της Συνόδου Κορυφής. Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος παρουσίασε συμβιβαστικό έγγραφο στους Αλέξη Τσίπρα, Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ.

Το ζήτημα με το Ταμείο κρατικής περιουσίας στο Λουξεμβούργο

Την ίδια ώρα πληροφορίες από τις Βρυξέλλες έκαναν λόγο για συμβιβαστική λύση με το Ταμείο Κρατικής Περιουσίας αλλά με έδρα στην Αθήνα. Τα εχέγγυα που συμπεριλαμβάνονταν σε αυτό έφταναν τα 50 δισ. Από την πλευρά της Ελλάδας οι πληροφορίες ανέφεραν ότι το σύνολο του αιτήματος δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό.

Στις 07:00 το πρωί η Σύνοδος Κορυφής διέκοψε εκ νέου, όπως ανέφερε ο Μαλτέζος πρωθυπουργός, για να επανέλθει για τις τελικές διαπραγματεύσεις, ενώ η γνωστή... τετραμερής συνάντηση Τουσκ, Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ συνήλθε για τέταρτη φορά με θέμα το βασικό αγκάθι που αφορούσε στη μεταφορά της κρατικής περιουσίας στο Ταμείο. Μάλιστα, το Βερολίνο ήθελε να είναι στο Λουξεμβούργο η συνέχιση της εμπλοκής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης μετά και το Μάρτιο του 2016.

Μετά τις 7.00 το πρωί η Σύνοδος φάνηκε να οδεύει προς το τέλος της, καθώς οι Τσίπρας, Μέρκελ, Ολάντ, Τουσκ επέστρεψαν από την τετραμερή στην ολομέλεια για την τελική διαπραγμάτευση - ενώ κάποιοι ηγέτες (Σλοβενίας, Λιθουανίας) αποχώρησαν. Το τελευταίο αγκάθι συνέχισε να είναι η μεταφορά της ελληνικής περιουσίας στο Λουξεμβούργο, αφού το άλλο μεγάλο θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ έληξε με υποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα. Η τελευταία πρόταση της Ελληνικής πλευράς, ήταν να υποθηκευτούν τελικά 17 δισ. Ελληνικής περιουσίας αντί για 50 δισ. - ενώ ζητούσε και τη μεταφορά της έδρας της διαχειρίστριας εταιρείας στην Αθήνα, αντί για το Λουξεμβούργο.

Η συμφωνία

Την "Ομόφωνη συμφωνία" στην Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. "Όλα είναι έτοιμα για ένα πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα με σοβαρές μεταρρυθμίσεις και οικονομική υποστήριξη" ανέφερε το tweet του το πρωί της Δευτέρας.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας "επικυρώθηκε" επίσης μέσω ανακοινώσεων και δημοσιεύσεων αξιωματούχων. Ο πρωθυπουργός του Βελγίου έγραψε ότι επετεύχθη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών. "Συμφωνία" γράφει ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, στην σελίδα του στο Twitter.

Ντόναλντ Τουσκ: Χρηματοδότηση γέφυρα, έχει άμεσες ανάγκες η Ελλάδα

Κατά την συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την ανακοίνωση συμφωνίας, ο Ντόναλντ Τουσκ ευχαρίστησε τον Ζ.Κ. Γιούνκερ αλλά και τον πρόεδρο της Ευρωζώνης, Γ. Ντάισελμπλουμ για τη συμβολή τους στις διαπραγματεύσεις και έκανε λόγο για μια "χρηματοδότηση γέφυρα" για να αντιμετωπιστούν οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.

Έχουμε "aGreekment", είπε ο κ. Τουσκ παίζοντας με τις λέξεις.

Συμφωνήθηκε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις σε ένα νέο πρόγραμμα του ESM που σημαίνει συνεχιζόμενη υποστήριξη στην Ελλάδα, πρόσθεσε ξεκαθαρίζοντας πως υπάρχουν αυστηροί όροι που θα πρέπει να τηρηθούν, να υπερψηφιστούν από αρκετά κοινοβούλια, μεταξύ αυτών και το ελληνικό.

Όπως είπε ο κ. Τουσκ, η απόφαση αυτή δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να "επαναδρομολογηθεί" με τη στήριξη των εταίρων ενώ αποφεύγονται οι αρνητικές οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες που θα μπορούσαν να προκύψουν από ένα αρνητικό αποτέλεσμα στη Σύνοδο.

Γιούνκερ: Εμείς το λέγαμε δεν θα είχαμε Grexit

Ευτυχής για την επίτευξη συμφωνίας δήλωσε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ και αναφέρθηκε σε ένα πρόγραμμα ύψους 35 δισ. για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Ο κ. Γιούνκερ επισήμανε ότι η Κομισιόν εξαρχής επέμενε ότι δεν υπήρχε καμία περίπτωση για Grexit. 

"Είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Η Κομισιόν ήθελε να μην ξεχνούμε την αναγκαιότητα της ανάπτυξης. Είμαι ευτυχής που η πρόταση της Κομισιόν για 35 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη έγινε αποδεκτή" δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.

"Ήταν οδυνηρές οι διαπραγματεύσεις αλλά τα καταφέραμε" είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ντάισελμπλουμ: Το Ταμείο περιουσίας της Ελλάδας βοηθά την εμπιστοσύνη, το χρέος αλλά και τις τράπεζες

Στα λεγόμενα προαπαιτούμενα που πρέπει να γίνουν από την Ελλάδα προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup και προανήγγειλε Eurogroup για την Ελλάδα την Τετάρτη ή την Πέμπτη, ώστε να προχωρήσουν και τα υπόλοιπα κοινοβούλια των χωρών - μελών της Ευρωζώνης στην έγκριση της συμφωνίας, αναφέρθηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε σε κάποιες λεπτομέρειες του θέματος του Ταμείου ελληνικής περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ. Καταρχάς αποφασίστηκε πως το ταμείο αυτό "εγγυοδοσίας" (όπως το είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ) θα έχει ως έδρα τηε Ελλάδα. Όπως είπε ο πρόεδρος της Ευρωζώνης, τα κονδύλια του Ταμείου αυτού (τα εχέγγυα από πλευράς της Ελλάδας) θα αξιοποιηθούν προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των θεσμών προς την Ελλάδα, ενώ τα κονδύλια θα αξιοποιηθούν για τις άμεσες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ενώ τα υπόλοιπα, κατά το ήμισυ θα διατεθούν για τις περαιτέρω αποφάσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας.