Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης που συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το αίτημα της Ελλάδας για διάσωση και μία συμφωνία για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις στη βάση των προτάσεων της Αθήνας απέχει πολύ από το να είναι βέβαιη, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές που πρόσκεινται στις συνομιλίες.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ έδωσαν μια θετική εκτίμηση για το σχέδιο της Ελλάδας, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Η Γαλλία, ο ισχυρότερος σύμμαχος της Ελλάδας στο Eurogroup, επίσης χαιρέτισε τις ελληνικές προτάσεις, ανεβάζοντας τις προσδοκίες σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας.
Ωστόσο η Γερμανία και άλλες κυβερνήσεις παραμένουν σκεπτικές και δύο πηγές της ευρωζώνης είπαν στο Reuters το Σάββατο πως οι απαιτήσεις της Αθήνας για νέα χρηματοδότηση έχουν ανησυχήσει ορισμένα μέλη του Eurogroup. Μία πηγή που ήταν την Παρασκευή σίγουρη για την επίτευξη συμφωνίας, είπε στο πρακτορείο το Σάββατο πως δεν είχε πια την ίδια βεβαιότητα.
«Τα υψηλά επίπεδα στις χρηματοδοτικές ανάγκες την επόμενη 3ετία μπορεί να είναι υπερβολικά υψηλά και πολύ ξαφνικά», τόνισε η πρώτη πηγή ενώ η δεύτερη έβλεπε σήμερα περισσότερες πιθανότητες στη μη επίτευξη συμφωνίας, σε ποσοστό 60-40. Άλλη πηγή από το Γερμανικό Πρακτορείο τοποθετεί τις πιθανότητες σε 50-50, ενώ επισημαίνει ότι η Μέρκελ θέλει συμφωνία ενώ ο Σόιμπλε όχι.
Οι πηγές ανέφεραν πως οι ειδικοί αναγνώριζαν πως η Ελλάδα θα χρειαζόταν 82 δις. για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.
Ωστόσο η περαιτέρω χρηματοδότηση από το ΔΝΤ θα εξαρτιόταν από το εάν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα προσέφεραν στην Ελλάδα σημαντική ελάφρυνση χρέους, κάτι για το οποίο η Γερμανία έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις.