Λιγότερο από μία ώρα διήρκεσε η τριμερής συνάντηση που είχαν Αλέξης Τσίπρας, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής, παρόντος και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Η Σύνοδος Κορυφής ξεκίνησε περίπου είκοσι λεπτά μετά το τέλος της συνάντησης, στις 7.50 (ώρα Ελλάδος).
Προσερχόμενη στη συνάντηση, η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε πως δεν υπάρχει ακόμα η βάση για να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον σε πρόγραμμα και μετά το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, ενώ επεσήμανε πως είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις, ενώ προειδοποίησε ότι αυτή τη φορά δεν μπορούμε να μιλάμε για εβδομάδες, αλλά για λίγες μόνο μέρες. Εξήγησε πάντως πως “θα ακούσουμε τον Έλληνα πρωθυπουργό”.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει πολύ γρήγορα τις προτάσεις της, ενώ ανέφερε πως και η Ευρωζώνη θα πρέπει να επιδείξει υπευθυνότητα, αλληλεγγύη και ταχύτητα.
“Δε θα συζητάμε για την Ελλάδα κάθε τρεις μήνες”, ξεκαθάρισε εξάλλου.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν σε μία επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων, και θέλουν μία γρήγορη λύση για την κρίση χρέους της Ελλάδας, που θα διασφαλίζει την παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέθεσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ την κατάσταση, καθώς και τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, και όχι την συγκεκριμένη πρόταση που πρόκειται να συζητήσει η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους εταίρους της, διευκρινίζουν πηγές της κυβέρνησης.
Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε όμως συνομιλία και με την Άνγκελα Μέρκελ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.
Νωρίτερα, στο μεσημεριανό Eurogroup η ελληνική αντιπροσωπεία προσήλθε χωρίς κείμενο προτάσεων, ωστόσο, όπως ανακοίνωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ, η Ελλάδα θα αποστείλει πιθανόν εντός της ημέρας αίτημα υποστήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ενώ θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Eurogroup το πρωί της Τετάρτης, στην οποία θα συζητηθεί το αίτημα αυτό.
Πάντως, κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν με αιχμηρό τρόπο τον ισχυρισμό ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει προτάσεις. "Όπως δεν είχαμε με τις 47 σελίδες, το ίδιο την προπερασμένη Δευτέρα, το ίδιο σήμερα", ανέφεραν οι κυβερνητικοί κύκλοι και σημείωναν: "Δεν έχουμε προτάσεις ή δεν τους αρέσουν οι προτάσεις μας;".
Διαβάστε: Xωρίς προτάσεις η Ελληνική πλευρά στο Eurogroup