"Άσχετα με το πως θα ψηφίσουν οι Έλληνες στο δημοψήφισμα της Κυριακής, η ΕΕ αναζητά τρόπους για να τους κρατήσει μέσα στο ενιαίο νόμισμα, αν και αυτό μπορεί να απαιτήσει μια εντελώς νέα προσέγγιση που θα επιτρέψει στην Ευρωζώνη να συνυπάρξει με μια χρεοκοπημένη χώρα", δήλωσε σε συνέντευξη του στο Politico ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Με τίτλο της συνέντευξης “κανείς από μας δεν είναι αγγελούδι”, ο Ντόναλντ Τουσκ εμφανίζεται πολύ πιο διαλλακτικός από τις περασμένες ημέρες και - σε αντίθεση με τις δηλώσεις τόσο του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε ότι "είναι πολύ ξεκάθαρο ότι το δημοψήφισμα δεν αφορά την παραμονή ή όχι στην ευρωζώνη. Στην πραγματικότητα κανείς δεν ενδιαφέρεται -ελπίζω ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται- για αυτή την επιλογή".
O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κράτησε την πόρτα ορθάνοιχτη σε μια άλλη οικονομική διάσωση της Αθήνας, δεν χρησιμοποίησε με ευκολία τη λέξη χρεωκοπία και υποβάθμισε την σημασία του δημοψηφίσματος της Κυριακής, σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις που τονίζει ότι θα συνεχιστούν, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.
Ο Τούσκ ζήτησε να σταματήσει το "παιχνίδι ευθυνών" ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές και οι δύο πλευρες να χτίσουν εκ νέου την εμπιστοσύνη και να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις. "Σίγουρα αυτή η ιστορία δεν είναι άσπρο και μαύρο. Ισως το μεγαλύτερο λάθος ήταν το παιχνίδι ευθυνών, το πολιτικό παιχνίδι μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών. Κανείς εδώ δεν είναι αγγελούδι" είπε χαρακτηριστικά.
Ο αξιωματούχος είπε ότι εάν η απάντηση στο δημοψήφισμα είναι ΝΑΙ, θα διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις, ενώ, στην περίπτωση του ΟΧΙ,το περιθώριο διαπραγματεύσεων θα είναι μικρότερο. Ωστόσο "σίγουρα δεν χρειαζόμαστε δραματικά μηνύματα μετά από μια αρνητική ψήφο" είπε ο Τουσκ και τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να περιμένει να δει "τη νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης".
Όπως επισημαίνεται στη συνέντευξη, ο Τουσκ πιστεύει ότι εάν η Ελλάδα επιλέξει τελικά να αποχωρήσει από το ενιαίο νόμισμα, θα βρεθεί τρόπος να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση. "Εάν χρειαζόμαστε κάποια αλλαγή συνθήκης για να σώσουμε την Ευρώπη, είναι πιθανό να τη συζητήσουμε. 'Ισως θα πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με μια χρεοκοπημένη χώρα-μέλος της ευρωζώνης. Ίσως πρέπει να προετοιμάσουμε την ευρωζώνη και την Ε.Ε. να μπορεί να ζει με χώρες που έχουν τα προβλήματα της Ελλάδας" δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όμως, όπως επισημαίνει, η μεγαλύτερη προτεραιότητα τις επόμενες ημέρες - άσχετα με την απάντηση στο δημοψήφισμα - είναι να υπάρξει μια λύση για να διατηρηθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη. "Ειναι μια κατάσταση στην οποία θα πρέπει να σκεφτούμε εντελώς νέες συνθήκες", υπογράμμισε.