"Εξοντωτική η πρόταση των δανειστών, ο εκβιασμός συνεχίζεται", δήλωσε νωρίς το πρωί o Νίκος Φίλης - περιγράφοντας την κατάσταση μέσα από την οπτική της Ελληνικής κυβέρνησης. "Επιμένουμε και στην ελάφρυνση τους χρέους και στην ικανοποιητική χρηματοδότηση για ανάπτυξη", συμπλήρωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά συνεχίζεται η... υπέρ πάντων διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες.
Μετά την ολονύχτια διαπραγμάτευση οι συζητήσεις ξεκινούν σήμερα το πρωί και όλα πλέον κρέμονται από μία κλωστή.
Η δεύτερη, μεταμεσονύχτια συνεδρίαση του Αλέξη Τσίπρα με τους με τους προέδρους των Θεσμών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ αλλά και τον πρόεδρο του Eurogroupμ, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, χαρακτηρίστηκε άκαρπη δίνοντας νέα παράταση στο θρίλερ των διαπραγματεύσεων.
Η συνάντηση ξεκίνησε στις 00:25 τα μεσάνυχτα και ολοκληρώθηκε περίπου στις 2 το πρωί της Πέμπτης, ενώ όλες οι πλευρές αποχώρησαν από το κτίριο της Κομισιόν χωρίς να κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης αποχώρησαν από το κτίριο πρώτοι οι Μάριο Ντράγκι, Κριστίν Λαγκάρντ ενώ λίγο αργότερα έφυγε και η ελληνική αντιπροσωπεία.
Οι διαβουλεύσεις σε ανώτατο επίπεδο ξεκινούν στις 9 το πρωί της Πέμπτης (10 ώρα Ελλάδος) και σε τεχνικό επίπεδο θα ξεκινήσουν από τις 6 το πρωί (7 ώρα Ελλάδος).
Του Eurogroup της Τετάρτης προηγήθηκε η πρώτη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών το μεσημέρι της Τετάρτης, η οποία χαρακτηρίστηκε από Ευρωπαίους αξιωματούχους ως «δύσκολη», ενώ πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης για την Ελλάδα είτε την Πέμπτη μετά τις εργασίες της προγραμματισμένης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. ή την Παρασκευή.
Η απόρριψη των κόκκινων γραμμών των δανειστών
Σε απόρριψη της νέας πρότασης των θεσμών προς την Αθήνα προέβη η ελληνική κυβέρνηση, καθώς, όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, προτείνεται ουσιαστικά μεταφορά των βαρών «σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες». Οι δανειστές πήραν το κείμενο της κυβέρνησης το γέμισαν με κόκκινες γραμμές σβήνοντας τις προτάσεις της Αθήνας και πρόσθεσαν τις θέσεις τους.
Μεγάλη μάχη δίνεται και για το χρέος, καθώς για την ώρα δεν υπάρχει συμφωνία για τη διατύπωση που θα δώσουν οι Ευρωπαίοι και θα οδηγεί σε απομείωση.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης προσήλθε στη διαπραγμάτευση με βάση το κείμενο της πρότασης, το οποίο οι θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα.
Οπως επισημαίνεται, «η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση», διευκρινίζοντας, ωστόσο ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα».
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, οι θεσμοί επιμένουν για μείωση συντάξεων σε ποσοστό 1% του ΑΕΠ, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση εισφοράς υγείας απο συνταξιούχους απο 4% σε 6%. Για τον ΦΠΑ συμφωνούν με 3 συντελεστές αλλά επιμένουν για μετάταξη της εστίασης στο 23%.
Η αντιπρόταση και οι ενστάσεις των θεσμών προκάλεσαν άλλωστε, το πρωί της Τετάρτης, την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού, ο οποίος κατηγόρησε τους θεσμούς για «περίεργη στάση», υποστηρίζοντας ότι είτε δεν θέλουν να επιτευχθεί η συμφωνία, είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα.