«Οι πιστωτές της Ελλάδας θα υποχωρήσουν. Θα κερδίσουμε οπωσδήποτε στα ουσιώδη », δήλωσε σήμερα με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λε Μοντ» ο επικεφαλής του γαλλικού Αριστερού Μετώπου Ζαν Λυκ Μελανσόν, κατακεραυνώνοντας παράλληλα για «αδράνεια», τον Φρανσουά Ολάντ.
Απαντώντας στο ερώτημα για το εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορέσει να επιβληθεί στους πιστωτές χωρίς να απαρνηθεί τον εαυτό του, ο Ζ.Λ. Μελανσόν απάντησε :
«Του έχω εμπιστοσύνη. Γνωρίζω επίσης τη δυσκολία που αντιμετωπίζει. Εδώ και καιρό το ελληνικό χρέος έχει παύσει να είναι θέμα οικονομικό. Είναι αποκλειστικά θέμα πολιτικό. Είναι θέμα του να αποδειχθεί ότι είναι δυνατή η ανυπακοή στους Φιλελεύθερους. Εάν όμως εξ' αιτίας των βιαιοτήτων της ΕΚΤ, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα καταρρεύσει, εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, οι Γάλλοι θα κληθούν να πληρώσουν 40 δις ευρώ και οι Γερμανοί 60 δις ευρώ. Αυτό είναι αδιανόητο. Εάν όμως βρούμε μια τεχνική συμφωνία που θα επιτρέψει τη διαγραφή του ελληνικού χρέους μέσω μηχανισμών αναδιάρθρωσης, θα αποφύγουμε όλοι μας την παράλογη αυτή δοκιμασία.
Η ολοκληρωτική ευθύνη για τον κίνδυνο αυτόν, ανήκει στην Μέρκελ και τον Σόιμπλε που στοιχημάτισαν στην αδράνεια του Ολάντ» δήλωσε.
Ο κ. Μελανσόν αναγνώρισε στη συνέχεια ότι «πράγματι» ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να δυσκολευτεί στο να πείσει την πλειοψηφία του κόμματός του, στην περίπτωση συμφωνίας.
«Σε ό,τι με αφορά» εξήγησε, « θα αναζητούσα την ψήφο του λαού. Σε μια τέτοια μάχη δεν πρέπει να παραμένουμε κλειστοί. Το άνοιγμα και η δύναμη είναι, το να έχουμε μαζί μας τον λαό».
Πρόσθεσε ωστόσο την πεποίθησή του, ότι « είναι σίγουρο ότι το Eurogroup θα καταλήξει σε συμβιβασμό. Γιατί ποιος θέλει να πληρώσει στη θέση των Ελλήνων; Επομένως οι πιστωτές θα υποχωρήσουν. Πρόκειται για ένα παιγνίδι γραφών. Θα κερδίσουμε σίγουρα στα ουσιώδη, όλα τ' άλλα συζητιόνται» είπε ο αρχηγός του Αριστερού Μετώπου.
Σχετικά με το θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο κ. Μελανσόν δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του «είναι πιθανή» και αναφέρθηκε σε δηλώσεις Σόϋμπλε (2011) για δύο ζώνες ευρώ.
« Στη δεδομένη περίπτωση, κάτι τέτοιο είναι ανεύθυνο» πρόσθεσε. «Η γεωγραφία του ευρώ δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς να έχει παγκόσμιες συνέπειες. Από ένα σημείο και μετά, κυριαρχεί ο πανικός. Η Ανατολική και η Βόρεια Ευρώπη έχει ήδη βαθιά μολυνθεί από την άκρα δεξιά και τον εθνικισμό, που είναι τα χαρακτηριστικά τέτοιων περιόδων. Εάν προσθέταμε και μια τεράστια οικονομική κρίση θα πρέπει να αναμένουμε εκρήξεις που κανείς δεν θα μπορούσε να ελέγξει» τόνισε.
Σε ερώτημα εάν και ο ίδιος απορρίπτει το ευρώ και τάσσεται υπέρ της εξόδου από αυτό, ο κ. Μελανσόν απάντησε :
«Το ενιαίο νόμισμα, εάν και εφ' όσον συνοδεύεται από μια προστατευτική αλληλεγγύη και μια προοδευτική κοινωνική και φορολογική εναρμόνιση, μπορεί να είναι ένα καλό εργαλείο για μια Ευρώπη κοινωνικών κατακτήσεων. Προς το παρών όμως, αυτό που συμβαίνει είναι ότι της γυρίζει την πλάτη. Εμείς έχουμε ένα σχέδιο Β' : την χωρίς όρια ανυπακοή» υπογράμμισε.
Σε ένα τελευταίο ερώτημα «γιατί στη Γαλλία δεν έχουμε κάτι ανάλογο με το ΣΥΡΙΖΑ ή το Ισπανικό ΠΟΔΕΜΟΣ», εξήγησε :
Και για τα δύο αυτά κόμματα, «η αξιοπιστία προήλθε από την αυτονομία τους ως προς το πολιτικό σύστημα και τους σοσιαλιστές. Αυτό το θέμα δεν έχει ακόμα ξεκαθαρισθεί σε εμάς, είναι η ασάφεια που μας καρφώνει στο έδαφος!» είπε ο Ζ. Λ. Μελανσόν εκφράζοντας στη συνέχεια την ελπίδα να μπορέσει και το Αριστερό Μέτωπο « να ξεπεράσει τον εαυτόν του».