Αλέξης Τσίπρας: Το Ελληνικό πρόβλημα δεν είναι… ελληνικό!

"Βρισκόμαστε εν μέσω φουρτούνας, αλλά είμαστε λαός της θάλασσας και δεν φοβόμαστε να ανοιχτούμε σε ανοιχτές θάλασσες για να φθάσουμε σε ασφαλή λιμάνια" δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην συγκυρία, λέγοντας ότι η Ευρωπαική Ένωση οφείλει να ξαναβρεί τον δρόμο της γυρίζοντας στις καταστατικές της αρχές και αξίες. Με την εμμονή σε πολιτικές λιτότητας, που εντείνουν την ύφεση αυτό είναι αδύνατο. Το λεγόμενο ελληνικό πρόβλημα δεν είναι ελληνικό είναι ευρωπαικό. Το πρόβλημα δεν έχει το όνομα Ελλάδα αλλά ευρωζώνη. Το ζήτημα είναι αν η ευρωζώνη θα δώσει χώρο στην ανάπτυξη και στην αλληλεγγύη.

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα διατηρεί τον ρόλο της ως πόλος σταθερότητας και ασφάλειας και επιδιώκει να γίνει γέφυρα συνεργασίας και κόμβος εμπορίου πολιτιστικών και οικονομικών ανταλλαγών στο σταυροδρόμι τριών Ηπείρων. Θα επιδιώξουμε να καταστούμε γέφυρα συνεργασίας με παραδοσιακούς φίλους όπως η Ρωσία αλλά και να αναπτύξουμε την συνεργασία με νέους.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι βρίσκεται στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη ακριβώς διότι θεωρεί ότι "ο ρόλος μιας χώρας που θέλει να δει, να διερευνήσει τις δυνατότητες να πετύχει, είναι να μπορεί να έχει μια πολυδιάστατη πολιτική και σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με χώρες που σήμερα παίζουν καθοριστικό ρόλο στις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις". Επεσήμανε ότι ο οικονομικός κόσμος που αναδύθηκε μέσα από την παγκόσμια κρίση που ξέσπασε το 2008 είναι ένας κόσμος πολύ διαφορετικός, προσθέτοντας ότι "εμείς στην Ευρώπη είχαμε για καιρό την ψευδαίσθηση ότι είμαστε το κέντρο του κόσμου, ο ομφαλός της γης και συνεχίζαμε να βλέπουμε και να υπολογίζουμε μόνο από τα όρια της γειτονιάς μας και ως την άλλη πλευρά του Ατλαντικού".

Αναλύοντας τη θέση για τη μετατόπιση του οικονομικού κέντρου βάρους του πλανήτη που έχει συντελεστεί, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στους ολοένα και σημαντικότερους ρόλους που διαδραματίζουν σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο νέες αναδυόμενες δυνάμεις, καθώς επίσης και στον ολοένα και πιο πολυπολικό χαρακτήρα που αποκτούν οι διεθνείς σχέσεις. Είπε, ειδικότερα, ότι "αποτελούν αψεγάδιαστο μάρτυρα του αναδυόμενου νέου οικονομικού κόσμου" ο ρόλος των G20, η αναβάθμιση των διαδικασιών περιφερειακής συνεργασίας στην Ασία, στην Λατινική Αμερική, στην Αφρική, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας των χωρών BRICS. Παράλληλα, συνέχισε, η Ευρασιατική Ένωση αποτελεί δυνητικά ένα ακόμη παράδειγμα νέων δομών παραγωγής πλούτου και οικονομικής ισχύος.