Ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν 4,5 ώρες, η μαραθώνια σύσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν ,Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Οι συζητήσεις, όπως διευκρίνισαν τόσο ο κ. Τσίπρας στις δηλώσεις του, που ακολούθησαν του δείπνου, όσο και ο κ. Ντάισελμπλουμ, σε σύντομη δήλωση κατά την αποχώρησή του, 20 λεπτά νωρίτερα από την ολοκλήρωση του δείπνου, αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες μέρες.
Παρόλο που η συζήτηση χαρακτηρίστηκε εποικοδομητική από τον έλληνα πρωθυπουργό έγινε λόγος και για τα σκληρά μέτρα που προτάθηκαν από τους θεσμούς τα οποία όπως διευκρίνισε η ελληνική πλευρά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά σε μια κοινωνία που ταλανίζεται εδώ και 5 χρόνια από την κρίση. Κατά τις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας άφησε να εννοηθεί πως ο κ. Γιούνκερ έχει διάθεση για συμφωνία (αλλά όχι το ΔΝΤ, ΕΚΤ και Σόιμπλε) όμως το πακέτο των δανειστών είναι πολύ σκληρό. με μειώσεις συντάξεων και κατάργηση του ΕΚΑΣ.
Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι μιλάμε για μια χώρα που έχει υποστεί μια μεγάλη οικονομική καταστροφή και φυσικά δεν μπορούν να έχουν βάση στις συζητήσεις σκληρά υφεσιακά μέτρα. Χαρακτήρισε την συζήτηση εποικοδομητική και την διάθεση φιλική με απώτερο στόχο και των δύο πλευρών να φτάσουν σε ένα κοινό τόπο διευκρινίζοντας πως οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης αποτελούν τον μέχρι τώρα κοινό τόπο.
Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «από τις προτάσεις που ακούσαμε από τους τρεις θεσμούς θέλω να κρατήσω ως βάση συζήτησης τα χαμηλότερα πλεονάσματα, σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα. Βεβαίως υπάρχουν και πολλά άλλα κοινά σημεία. Υπάρχουν όμως και σημεία τα οποία κανείς δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει γιατί όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μιλάμε για μία χώρα που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υποστεί μια μεγάλη οικονομική καταστροφή. Χάθηκε το 25% του ΑΕΠ σε 5 χρόνια σκληρής λιτότητας. Οι προτάσεις που επαναφέρουν στο τραπέζι, ιδέες όπως να κοπεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους ή να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό κατά 10 μονάδες, είναι προτάσεις που δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης.
Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «από την πλευρά της Επιτροπής υπήρξε εποικοδομητική διάθεση να φτάσουμε σε έναν κοινό τόπο. Οι προτάσεις που ούτως ή άλλως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει αποτελούν τον μέχρι τώρα κοινό τόπο και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και νομίζω ότι το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη από την πλευρά της Κομισιόν τουλάχιστον, των συνομιλητών μας δηλαδή, ότι υπάρχει διάθεση προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε μία ρεαλιστική συμφωνία. Η ρεαλιστική βάση της συζήτησης παραμένει η ελληνική πρόταση. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, τις επόμενες ημέρες και μπορώ να πω ότι όσο κανείς συζητάει με ειλικρίνεια, τόσο πιο πολύ μπορεί να προσεγγίσει μια κοινώς αποδεκτή λύση».
Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν υπάρχει τελεσιγραφικού χαρακτήρα πρόταση (take it or leave it), μόνο διάλογος για μια λύση επωφελή για όλους. Ερωτηθείς για την πληρωμή του ΔΝΤ την Παρασκευή, ο Αλέξης Τσίπρας, συνέστησε να «μην ανησυχείτε, έχουμε πληρώσει ήδη 7,5 δισ.»
Σε παρόμοιους τόνους κινήθηκε και η δήλωση της Κομισιόν που ακολούθησε τις δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού.
«Ο πρόεδρος Γιούνκερ δέχτηκε σήμερα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για μια κατ' ιδίαν συζήτηση η οποία συμπληρώθηκε κι από γεύμα εργασίας. Στην συνάντηση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ήταν μια καλή, εποικοδομητική συνάντηση. Σημειώθηκε πρόοδος ως προς την κατανόηση των θέσεων της κάθε πλευράς, στη βάση διαφορετικών προτάσεων Συμφωνήθηκε πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το ίδιο και η εντατική δουλειά».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες οι προτάσεις των δανειστών εκτός από την κατάργηση του ΕΚΑΣ, την οποία ανέφερε και ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του, περιλάμβαναν και δυο δείκτες στον ΦΠΑ: έναν στο 11%, στον οποίον θα ενταχθούν και τα φάρμακα, και έναν στο 23% στον οποίο θα υπόκεινται η ενέργεια και η εστίαση.
Καθόλη τη διάρκεια της μαραθώνιας συζήτησης όπως αναμετέδιδαν πηγές από τις Βρυξέλλες οι δύο πλευρές προσπαθούσαν να γεφυρώσουν τις διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές, με τις δύο προτάσεις (των θεσμών και της Αθήνας) να βρίσκονται στο τραπέζι.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έφταναν από τις Βρυξέλλες, τα σημεία που εξετάζονταν ήταν το ασφαλιστικό - οι δανειστές φέρονται να ζητούν μέτρα για περικοπές 1,8 δις ευρώ από τις συντάξεων και κατάργηση του ΕΚΑΣ – ο ΦΠΑ, - οι δανειστές φέρονται να ζητούν δύο μόνο συντελεστές (11% και 23%) ενώ η ελληνική πλευρά ζητά 3 συντελεστές (6% για φάρμακα και κάποια τρόφιμα, 11-12% για τα υπόλοιπα τρόφιμα, την εστίαση και τον Τουρισμό, 22-23% για καύσιμα, ακίνητα, ένδυση, υπόδηση, ηλεκτρικά -ηλεκτρονικά, υπηρεσίες) αλλά και το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος στο οποίο φαίνεται πως ήρθαν αρκετά κοντά συμφωνώντας στο 1% περίπου για το τρέχον έτος, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018. Επιπλέον ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος υπήρξαν και η απελευθέρωση απολύσεων και κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
Αξίζει να σημειωθεί πως όσο η συζήτηση λάμβανε χώρα, ευρωπαϊκές και δημοσιογραφικές πηγές έκαναν λόγο για σκληρή γραμμή από πλευράς κ. Γιούνκερ με κίνδυνο επικίνδυνης τροπής στις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι οι δανειστές επιμένουν στην κατάθεση «πολύ δύσκολων μέτρων τα οποία είναι αδύνατον να αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση».