Σε επίπεδο τεχνικών διαπραγματεύσεων το τελεσίγραφο του Euro Working Group προς την ελληνική κυβέρνηση είναι σαφές: αν δεν υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο θεσμών μέχρι την επομένη Πέμπτη -οπότε θα συνεδριάσει εκ νέου- το πρόγραμμα της Ελλάδας θα τερματιστεί και η χώρα δεν θα μπορέσει να λάβει τη δόση του Ιουνίου. Παρ' ότι το Μέγαρο Μαξίμου διέψευσε την ύπαρξη του τελεσίγραφου, φαίνεται πως πλέον η πολιτική παρέμβαση είναι η μόνη που ίσως φέρει μια λύση.
Καμία ενημέρωση δεν έχει δοθεί, επίσημα ή ανεπίσημα, και για το αποτέλεσμα της πολύωρης τηλεδιάσκεψης που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ και το Φρανσουά Ολάντ.
Πάντως, σε επίπεδο Brussels Group καταγράφονται νέες καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις, κάτι που μεταφέρει και πάλι την κατάρτιση του δημοσιονομικού σεναρίου που είναι απαραίτητο για να υπάρξει συμφωνία και αποδέσμευση της δόσης προς την Ελλάδα.
Στο Euro Working Group, κατά την επισκόπηση των διαπραγματεύσεων, διαπιστώθηκαν αποκλίσεις που εμμένουν στο ασφαλιστικό και το εργασιακό. Ακόμη παρά το ότι η ελληνική πρόταση για τρεις συντελεστές ΦΠΑ 6,%,11% και 22% φαίνεται πως γίνεται αρχικά δεκτή, το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού παραμένει σημείο διαφωνίας, αφενός διότι ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θέλουν έσοδα 1,8 δισ. ευρώ από το ΦΠΑ, αφετέρου διότι ζητήματα που έθεσε τελευταία στιγμή στο τραπέζι η ελληνική πλευρά ανατρέπουν τα δεδομένα.
Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα της ρύθμισης των 100 δόσεων που παρατάθηκε έως τις 26 Ιουνίου -ρύθμιση που έχει αποδώσει έσοδα 360 εκατ. ευρώ- και την οποία οι θεσμοί θέλουν να τερματιστεί διότι πλήττει τη φορολογική συμμόρφωση.
Αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την Πέμπτη, το τρέχον πρόγραμμα για την Ελλάδα θα τερματιστεί και θα χαθούν τα 1,8 δισ. ευρώ της δόσης που έχει απομείνει αλλά και 10,9 δισ. ευρώ που διακρατά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών και τα οποία θα είναι διαθέσιμα έως τις 30 Ιουνίου.
Πηγές της Ευρωζώνης με γνώση των διαπραγματεύσεων παραδέχονται πως το κλίμα που κυριαρχεί στις διαβουλεύσεις είναι βελτιωμένο όπως και οι όροι συνεργασίας, αν και όπως αναφέρουν, ο όγκος εργασίας που έχει επωμιστεί η ελληνική πλευρά είναι τεράστιος και δυσανάλογος σε σχέση με το χρόνο που απομένει έως τη λήξη της παράτασης, στο τέλος του Ιουνίου.