Σε διάγγελμα αναμένεται να προβεί η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, υποστηρίζοντας την παροχή επιπλέον βοήθειας προς τη χώρα μας εν μέσω αντιδράσεων από το ένα τρίτο των βουλευτών της, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι η καγκελάριος θα απευθυνθεί στους βουλευτές της αφού η Ελλάδα και οι πιστωτές φτάσουν σε μια συμφωνία με όρους που θα θεωρήσει αρκετούς ώστε να μπορεί να τους παρουσιάσει στο γερμανικό κοινοβούλιο και στη γερμανική κοινή γνώμη. Θα ισχυριστεί ότι η ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη θα προκαλούσε γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή, ανέφεραν οι αξιωματούχοι, ζητώντας να παραμείνουν ανώνυμοι, καθώς οι σχετικές συνομιλίες γίνονται εμπιστευτικά.
Η επιθυμία Μέρκελ όπως εμφανίζεται μέχρι στιγμής, εμπεριέχει πολιτικό ρίσκο.
Αξιοσημείωτη είναι ιδιαίτερα με την αγανάκτηση που επικρατεί στη Γερμανία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα ύστερα από τέσσερις μήνες πολιτικών παιχνιδιών. Ενώ όμως κάποιοι πολιτικοί ιθύνοντες στη Γερμανία έχουν σκληρύνει τη στάση τους αναφορικά με την ελληνική βοήθεια, κάποιοι άλλοι επιθυμούν μεγαλύτερη ευελιξία, για να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση.
«Θα έπρεπε στα σοβαρά να πηγαίνουμε και να λέμε στους Έλληνες με λεπτομέρειες τι πρέπει να ξοδεύουν και τι έσοδα πρέπει να έχουν;», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Thomas Steffen σε συνέντευξη. «Εγώ λέω όχι. Είναι το ευρύτερο πλαίσιο που πρέπει να είναι ξεκάθαρο».
Επικεφαλής κομματικών οργανώσεων του CDU συζητούν με τους αντιφρονούντες βουλευτές, λέγοντάς τους ότι μπορεί να χρειαστεί να εγκρίνουν περαιτέρω βοήθεια για να αποτρέψουν χρεοκοπία, ακόμα κι αν η Ελλάδα αρνηθεί να εφαρμόσει όλες τις αλλαγές που απαιτούν οι δανειστές, σύμφωνα με άλλους τρεις παράγοντες του κόμματος. Η Α. Μέρκελ έχει ήδη καλέσει μικρά γκρουπ αντιτιθέμενων βουλευτων στην καγκελαρία για να τους το ανακοινώσει, είπε ένας από αυτούς. Όλοι ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι.
H προσπάθειά της να παρακινήσει το κόμμα της για περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει την άποψή της ότι το να αφεθεί η χώρα αβοήθητη θα αποτελούσε ένα ευρύτερο πισωγύρισμα στην ευρωπαϊκή ενότητα και επιρροή. Ενώ λοιπόν έχει υποστηρίξει κατά καιρούς πολλά προγράμματα στήριξης από τότε που η ευρωπαϊκή κρίση εξαπλώθηκε με αφετηρία την Ελλάδα το 2010, αυτό ίσως να είναι το μεγαλύτερό τεστ μέχρι σήμερα για την ικανότητά της να πείθει τη βουλή.