Αλέξης Τσίπρας και Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκαν σε εποικοδομητικό και θετικό κλίμα, όπως διαβεβαίωναν χθες κυβερνητικές πηγές και συνομίλησαν για μία ώρα. Στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Κοινός παρανομαστής όλων των συναντήσεων ήταν η ενημέρωση με το σταγονόμετρο, καθώς όλες οι πλευρές συμφώνησαν να τηρηθεί «σιγή ασυρμάτου» για να μην διασαλΕυθούν οι διαμορφωθείσες ισορροπίες μέχρι την επίτευξη της ενδιάμεσης συμφωνίας.
Ενδεικτική είναι η στάση που τήρησε η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αρκέστηκε να σημειώσει μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ότι «ηΕυρώπη θα κάνει τα πάντα για να μην ξεμείνει απο ρευστό η Ελλάδα». Παράλληλα, και ο Έλληνας πρωθυπουργός αντί για την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, προέβη μόνο σε γενικές δηλώσεις, στις οποίες υπογράμμισε ότι «επισημάναμε από κοινού την ουσιαστική πρόοδο που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στις διαπραγματεύσεις στην Ομάδα των Βρυξελλών και ότι έχει καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος της απόστασης» και ότι «είμαστε πιο κοντά σε ενδιάμεση συμφωνία από ότι ήμασταν το προηγούμενο διάστημα, είμαι πολύ αισιόδοξος».
Από το κυβερνητικό επιτελείο πάντως υπογραμμίζεται ότι υπήρξε σύγκλιση απόψεων σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 και το 2016 καθώς και στις ιδιωτικοποιήσεις.
Συμφωνήθηκε επίσης μετά από πρόταση της ελληνικής πλευράς η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων να γίνει ανεξάρτητη αρχή.
Ίδιες πηγές σημείωναν ότι η ελληνική πλευρά ζητά να τηρηθεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και να υπογραφεί έως τα τέλη Απριλίου αναγνωρίζοντας πως υπάρχει ένα πρόβλημα βραχυπρόθεσμης ρευστότητας που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Τέλος, οι κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι παραμένουν διαφωνίες στις κόκκινες γραμμές της Αθήνας και αφορούν κυρίως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και ο ΦΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε πρόταση από την ελληνική πλευρά για έκτακτο Eurogroup μέσα στην επόμενη εβδομάδα, κάτι που άκουσε θετικά η γερμανική πλευρά.
Πλέον, τη σκυτάλη των διαπραγματεύσεων για την άμβλυνση των διαφωνιών παίρνει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος θα βρεθεί σήμερα στη Ρίγα της Λετονίας για το προγραμματισμένο Eurogroup, όπου αναμένεται να ζητήσει εκταμίευση μέρους των χρημάτων μέχρι το τέλος του μήνα με τη σύγκλιση έκτακτου Eurogroup μέσα στην εβδομάδα, δεδομένων των βημάτων που έχουν γίνει από την ελληνική πλευρά. Το παράθυρο εξάλλου αυτό άφησε ανοιχτό με δηλώσεις του χθες το μεσημέρι και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο προσμένουν σε πρόοδο των συζητήσεων των τεχνικών κλιμακίων με στόχο την εκταμίευση μέρους της δόσης την προσεχή Τετάρτη ή Πέμπτη, που θα δώσει ανάσα ρευστότητας και θα χαλαρώσει το καθεστώς δημοσιονομικής ασφυξίας που πνίγει την κυβέρνηση και δυσχεραίνει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, ώστε να συνεχιστούν με φόντο μία τελική συμφωνία τον Ιούνιο.