Έστω και αργά η Ευρώπη δείχνει να ξυπνάει γύρω από το θέμα της μεταναστευτικής κρίσης, μετά και την τραγωδία που σημειώθηκε με το ναυάγιο στη Λαμπεντούζα.
Oι ηγέτες των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συμμετάσχουν σήμερα στην έκτακτη σύνοδο κορυφής με θέμα τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη. Εκεί αναμένεται να αποφασίσουν σχετικά με το ενδεχόμενο να διεξαχθεί μία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των διακινητών, σύμφωνα με το προσχέδιο της απόφασης.
Πρέπει "να καταβάλουμε συστηματικές προσπάθειες προκειμένου να αναγνωρίζουμε, να αιχμαλωτίζουμε και να καταστρέφουμε τα πλοία προτού τα χρησιμοποιήσουν οι διακινητές" επισημαίνεται στο έγγραφο, που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.
Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει στη Σύνοδο τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη μεταναστευτική πολιτική και κρίση.
Ειδικότερα ο κ. Τσίπρας επιμένοντας ότι πρόκειται για μείζον ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό ζήτημα, αναμένεται να ζητήσει έμπρακτη στήριξη στις χώρες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών και έκτακτη χρηματοδότηση.
Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει διπλωματική διαμεσολάβηση για την αποκλιμάκωση της κατάστασης σε Ιράκ, Συρία και Λιβύη και την ριζική αντιμετώπιση του τζιχαντισμού, ώστε να μετριαστούν οι προσφυγικές ροές από την πηγή τους.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να τονίσει ότι σχεδόν στο σύνολό τους οι άνθρωποι που φτάνουν από τη Συρία στα νότια παράλια της Ευρώπης είναι πρόσφυγες, ζητώντας ειδική μέριμνα.
Να σημειωθεί ότι χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου εν όψει της έκτακτης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας.