Tη ματαίωση της προγραμματισμένης επίσκεψής του στα Τίρανα, αποφάσισε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για τις δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού, Σάλι Μπερίσα με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού της επετείου για τα εκατό χρόνια από την ανεξαρτησία της Αλβανίας.
Oι δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού αφορούσαν τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο. Υπήρξε επικοινωνία με τις αλβανικές αρχές για να ανασκευάσουν κάτι που δεν έγινε μέχρι στιγμής.
Οι δηλώσεις Μπερίσα:
"Την πιο βαθιά ευγνωμοσύνη γι΄ αυτή την αδελφική υποδοχή. Θα διαβάσω εδώ, ενώπιόν σας, τα λίγα αυτά λόγια που έγραψα σ΄ αυτή την περγαμηνή: Στην Αυλώνα, στους πολίτες της, στον Ισμαήλ Κεμάλι Βλόρα και τους άλλους άνδρες του έθνους, οι οποίοι ανακήρυξαν στην αιώνια αυτή πόλη, στις 28 Νοεμβρίου 1912, την ανεξαρτησία της Αλβανίας, την ανεξαρτησία της Εθνικής Αλβανίας, της Αλβανίας όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα. Αιώνιος ο σεβασμός για τον πατέρα της ανεξαρτησίας της Αλβανίας, τον Ισμαήλ Κεμάλ Βλόρα, τους άνδρες που υπέγραψαν την πράξη ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, τους πολίτες της Αυλώνας και όλης της Αλβανίας! Χρόνια πολλά για την 100η επέτειο!".
Η ανακοίνωση του υπουργείου ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών
"Δηλώσεις σαν και αυτές, δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος φιλίας, εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, και στην ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως στον πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα", αναφέρεται σε δελτίο τύπου που εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
H "εξήγηση" Μπερίσα
Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της αλβανικής κυβέρνησης [www.km.gov.al] η εκπρόσωπος του Αλβανού πρωθυπουργού διευκρίνισε ότι η παραπάνω δήλωση αναφέρεται “στο ιστορικό πλαίσιο 100 χρόνων πριν και δεν εκφράζει καμία εδαφική διεκδίκηση σε βάρος των γειτόνων μας, στο Νότο, το Βορρά ή την Ανατολή”.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων
Σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις δηλώσεις του Σαλί Μπερίσα, ο υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ήσυχος, τονίζει: "Η εθνικιστική υστερία φωνών που δεν υπηρετούν την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών και των κυβερνήσεων στην περιοχή μας, είναι ανιστόρητη, επικίνδυνη και ρίχνει λάδι στη φωτιά των ακροδεξιών χώρων που εκμεταλλεύονται ανεύθυνα τέτοιες δηλώσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα επιμείνει στη διασφάλιση ομαλών διακρατικών σχέσεων, που πρέπει να διέπουν όλες τις κυβερνήσεις στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, όπου οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις καραδοκούν προκειμένου να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους κάθε εστία αστάθειας, όπως περίτρανα αποδεικνύεται αυτές τις μέρες στην πολύπαθη Μέση Ανατολή. Η κατόπιν εορτής διορθωτική δήλωση της αλβανικής κυβέρνησης σε καμιά περίπτωση δεν επισκιάζει, αλλά ούτε και απαλύνει εκφράσεις τέτοιου είδους, οι οποίες θρέφουν μεσαιωνικού τύπου σκοταδιστικές αντιλήψεις. Οι δυο γειτονικοί λαοί οφείλουν να στρέψουν την πλάτη τους στη μισαλλοδοξία και να αγωνιστούν από κοινού ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και τη νεοαποικιοκρατία που είναι ο κοινός εχθρός τους".
Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Τέρενς Κουικ, υπογραμμίζει: "Όταν πριν από περίπου 2 μήνες συναντήθηκα στα Τίρανα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Έντμοντ Παναρίτι, μου είχε πει πόσο ευχαριστημένος είναι από τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Αθήνα, που είχε πραγματοποιήσει πριν ελάχιστες μέρες, επισημαίνοντας ότι στη συνομιλία του με τον Έλληνα ομόλογό του Δημήτρη Αβραμόπουλο διαπίστωσε ότι η Ελλάδα ξεκόλλησε από τη συντηρητική εξωτερική της πολιτική και απέκτησε πιο σύγχρονο χαρακτήρα. Λίγες μέρες αργότερα, σε συνάντησή μου με τον κ. Αβραμόπουλο, παρουσία εκπροσώπων και άλλων ελληνικών κομμάτων, αλλά και του διπλωματικού του επιτελείου, του ανέφερα όλα όσα μου είχε πει ο κ. Παναρίτι, κάνοντας το εξής σχόλιο: "Στα τόσα χρόνια που ως δημοσιογράφος έκανα πολιτικό και διπλωματικό ρεπορτάζ, έμαθα ότι όταν η μία πλευρά είναι πολύ ευχαριστημένη και όταν αυτή η πλευρά είναι μία χώρα με την οποία έχουμε ανοικτά θέματα εξωτερικής πολιτικής, τότε θα πρέπει ως Έλληνας να…ανησυχώ! Να ανησυχώ ότι κάτι δεν πάει καλά με τη δική μας την πλευρά!". Εισέπραξα χαμόγελα μεταξύ αμηχανίας και παραδοχής. Νομίζω ότι η αναφορά αυτού του περιστατικού είναι ο καλύτερος σχολιασμός για το τι έγινε με το Σαλί Μπερίσα και τις κατάπτυστες θέσεις του για τη "Μεγάλη Αλβανία". Και να ήταν μόνο η Αλβανία… Ας αναρωτηθούμε που οδεύει η κυβέρνηση Σαμαρά το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, υπενθυμίζοντας ότι ακόμα δεν έχει απαντήσει στην Επίκαιρη Ερώτηση που του είχε καταθέσει ο Πρόεδρός μας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνος Καμμένος. Βεβαίως θεωρώ περιττό να αναφέρω και τις μέγιστες ανησυχίες που εκφράζουμε συνεχώς οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ και για το κυπριακό, την ΑΟΖ, τη Θράκη και τα όσα πολύ σχεδιασμένα προχωράει η Άγκυρα και στα Δωδεκάνησα".
Ανακοίνωση σχετικά με τις δηλώσεις Μπερίσα εξέδωσε και η ΔΗΜΑΡ, στην οποία αναφέρει: "Οι εμπρηστικές δηλώσεις του Σαλί Μπερίσα είναι έξω από κάθε έννοια συνεργασίας στα Βαλκάνια, υποσκάπτουν την ειρηνική συνύπαρξη του Αλβανικού με τον Ελληνικό λαό και τροφοδοτούν τον ακραίο εθνικισμό. Είναι επικίνδυνες και απολύτως καταδικαστέες. Σε αντίθεση με αυτές τις πολιτικές, οι λαοί της Ευρώπης θα βαδίσουν το δρόμο της φιλίας και της συνανάπτυξης".
Στη δική του ανακοίνωση, το ΚΚΕ σχολιάζει: "Η εθνικιστική ομιλία Μπερίσα περί Μεγάλης Αλβανίας, που σημαίνει αλλαγή συνόρων στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, δεν υπηρετεί τα συμφέροντα του αλβανικού λαού, αλλά στόχους της αστικής τάξης της Αλβανίας που έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και ισχυρών χωρών της ΕΕ. Ο εθνικισμός, τα συμφέροντα και οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, αποτελούν μεγάλο και κοινό κίνδυνο για όλους τους λαούς, που πρέπει ο καθένας στη χώρα του και όλοι μαζί να τους αντιπαλέψουμε αποφασιστικά".