Αποπληρωμή της δανειακής βοήθειας μπορεί να γίνει μόνο με θετική αξιολόγηση του προγράμματος, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και επεσήμανε ότι δεν αναμένει από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να της παραδώσει τη Δευτέρα τη λίστα με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, καθώς η συνάντηση που θα έχουν είναι διμερής και έχει διαφορετικό αντικείμενο.
“Πρόκειται για διμερή επίσκεψη, όπως αυτές που έχει κάνει και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Δεν είναι το μέρος όπου δίδονται οι οποιεσδήποτε λίστες με προτάσεις μεταρρυθμίσεων. Αυτές πρέπει, όπως είπα, να δοθούν στους θεσμούς και όχι στην Γερμανία”, τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ και διευκρίνισε ότι κατά τη συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η διμερής βοήθεια που έχει προσφέρει η Γερμανία στην Ελλάδα και το κατά πόσον η συνεργασία θα συνεχιστεί και με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Αναφέρθηκε δε ενδεικτικά στην Ελληνογερμανική Συνέλευση και στην συνεργασία στον τομέα της υγείας.
Σε ό,τι αφορά τα όσα συμφωνήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες, η κ. Μέρκελ επανέλαβε ότι δεν πρόκειται παρά για επαναβεβαίωση της συμφωνίας στο πλαίσιο του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και παρέπεμψε στο κείμενο της 10.12.2014 (5η αξιολόγηση), όπου έχει καταγραφεί, όπως είπε, το τι έχει ήδη εκπληρωθεί και το ποιες υποχρεώσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα. Ουσιαστικά όμως έτσι, βρέθηκε να διαψεύδει τον Αλέξη Τσίπρα, που λίγο πριν στη δική του συνέντευξη τύπου, είχε τονίσει ότι η πέμπτη αξιολόγηση δεν υφίσταται - ότι είναι "νεκρή".
“Η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει μια πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων με δική της ευθύνη, αλλά εντός του πλαισίου της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, η οποία παραπέμπει στην τελευταία αξιολόγηση του β' Προγράμματος”, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα κάποιες μεταρρυθμίσεις οι οποίες στις 10.12.14 εμφανίζονταν ακόμη ως εκκρεμείς, να τις αντικαταστήσει, εφόσον έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.
“Και αυτό πρέπει να το διαπιστώσουν οι θεσμοί και τότε να το προτείνουν στο Eurogroup. Σημαντικό είναι στο τέλος όλο αυτό να ‘βγαίνει' και οικονομικά”, συνέχισε, για να τονίσει ότι μέρος της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου είναι ότι η Ελλάδα δεσμεύεται -με κάποιον περιορισμό για το 2015- να διασφαλίσει τα απαραίτητα πρωτογενή πλεονάσματα σύμφωνα με την δήλωση του Eurogroup από τον Νοέμβριο του 2012.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η Άνγκελα Μέρκελ επεσήμανε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας δε συμβαίνει κάτι ειδικό, αλλά ακολουθείται ακριβώς η ίδια διαδικασία όπως με την Ιρλανδία, την Ισπανία κλπ. και, αναφερόμενη στους ελέγχους, παρέπεμψε σε αυτό που ισχύει από το ΔΝΤ ακόμη και για τις χώρες που δεν βρίσκονται σε πρόγραμμα, όπως η Γερμανία. “Έρχονται οι συνεργάτες του ΔΝΤ στην Γερμανία, πηγαίνουν στα υπουργεία και συγκεντρώνουν στοιχεία”, σημείωσε.