Μέρκελ: Η ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων ανήκει στην Ελλάδα

"Ισχύει αυτό το οποίο σας είπα σήμερα το βράδυ, σήμερα το πρωί". Αυτό τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, όταν ερωτήθηκε πότε θα γίνει η εκταμίευση της εκκρεμούσας δόσης προς την Ελλάδα.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ισχύει απόλυτα η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

"Θεωρούμε ότι βάση αναφοράς είναι η 20η Φεβρουαρίου. Θα υπάρξει εκταμίευση αν πραγματικά οι θεσμοί συμφωνήσουν ότι έχουν γίνει μέτρα. Αυτά τα μέτρα πρέπει να εμφανιστούν και να εγκριθούν από το Eurogroup Η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου αυτό λέει, αυτό είπα εγώ κι αυτό ισχύει", σημείωσε η καγκελάριος.

Στη συνέχεια απαντώντας στο ερώτημα εάν ισχύει αυτό που εκδόθηκε τα ξημερώματα σε ανακοινωθέν από γερμανικής πλευράς ή οι δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τόνισε: "Όχι. Θέλω να υπογραμμίσω το γεγονός και να σας πω ότι έχουμε ένα έγγραφο της 10ης Ιανουαρίου, είναι μέσα στην πέμπτη αναθεώρηση του πακέτου προσαρμογής".

"Είπαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο των συμφωνιών της 20ης Φεβρουαρίου και αυτό το πλαίσιο αναφέρεται στο δεύτερο πρόγραμμα. Η ιδιοκτησία πάντως των μεταρρυθμίσεων ανήκει στους Έλληνες", επισήμανε η κυρία Μέρκελ.

Αναφερόμενη στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να υλοποιηθεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου όπως συνομολογήθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup, η κυρία Μέρκελ είπε ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης αν θα αντικαταστήσει τα μέτρα που προεβλέπονταν μέχρι σήμερα από άλλα ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος και επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ιρλανδίας που αντικατέστησε κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις με άλλες.

"Θα πρέπει να αντικαταστήσει με άλλες τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούσαν και να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με τις προηγούμενες. Αν έχουν το ίδιο αποτέλέσμα αυτό θα το δουν οι θεσμοί και θα το κρίνει το Eurogroup» δήλωσε με σαφήνεια η κυρία Μέρκελ και πρόσθεσε: «Το ουσιαστικό είναι ότι το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι το ίδιο".