Περισσότερα ντοκουμέντα για τη ναζιστική θηριωδία κατά την περίοδο της Κατοχής αναζητά η Ελλάδα στα ρωσικά αρχεία, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Κώστας Ήσυχος, που πραγματοποιεί από την Τρίτη επίσκεψη στη Μόσχα.
“Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στη Μόσχα σκοπεύω να ρωτήσω τους Ρώσους συναδέλφους μου για την ύπαρξη στα αρχεία της Ρωσίας εγγράφων που σχετίζονται με την περίοδο της Κατοχής της Ελλάδας από τη φασιστική Γερμανία. Όπως είναι γνωστό, η Ρωσία, μαζί με τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία και τη Γαλλία, ως νικητές απέκτησαν πρώτες πρόσβαση σε γερμανικά έγγραφα δίκην τροπαίου. Γι' αυτό, υπάρχει πιθανότητα ότι θα βρεθούν σε ρωσικά αρχεία σχετικά έγγραφα. Τώρα η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να συγκεντρώσει παρόμοια στοιχεία σε ολόκληρο τον κόσμο, ώστε να ενισχύσει με έγγραφες αποδείξεις τις απαιτήσεις της για την ανάγκη να καταβληθούν από τη Γερμανία πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο στην Ελλάδα”, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός στην εφημερίδα της ρωσικής κυβέρνησης “Ροσίσκαγια Γκαζιέτα”.
Ο κ. Ήσυχος ανέφερε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να ενισχύσει τη συνεργασία της με τους BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Ν. Αφρική), η οποία “ελπίζουμε ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην κατοχύρωση της σταθερότητας και της ειρήνης στον πολυπολικό κόσμο”.
“Η Ελλάδα σκοπεύει να είναι μια χώρα που διασφαλίζει τη σταθερότητα, την ειρήνη και τη συνεργασία με την Ευρώπη στη Μέση Ανατολική, η οποία ήδη είναι πολύ ασταθής και επικίνδυνη, γι' αυτό και είναι προς το συμφέρον της ΕΕ, των Ευρωπαίων εταίρων μας, η Ελλάδα να μην μετατραπεί σε "νεκρή αποικία" ή κοινωνικά και οικονομικά ασταθή εθνική οντότητα” δήλωσε ο κ. Ήσυχος, προσθέτοντας ότι “εάν ακολουθήσουμε αυτό τον επικίνδυνο δρόμο, τότε αυτό θα σημαίνει ότι μπορεί να καταστούμε μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης”.
Μιλώντας για το θέμα των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ο κ. Ήσυχος είπε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση κρατά με συνέπεια τη θέση της “κατά της στρατιωτικοποίησης της κρίσης στην Ουκρανία, κατά της επιδείνωσης των σχέσεων, τόσο των πολιτικών, όσο και των οικονομικών, μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας”.