Με επιθετικές κινήσεις ως απάντηση στα καρφιά και την επιθετικότητα Σόιμπλε πορεύεται η κυβέρνηση ανεβάζοντας κατακόρυφα το θερμόμετρο στις ελληνογερμανικές σχέσεις, με στόχο να ικανοποιηθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα και ο «αέρας» εθνικής υπερηφάνιας που εντοπίζεται στο εσωτερικό της Ελλάδας και να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στο Βερολίνο ότι η διαπραγμάτευση απαιτεί αμοιβαίες και όχι μονομερείς υποχωρήσεις.
Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι η διαχείριση του ελληνικού ζητήματος χρήζει ιδιαίτερα λεπτών χειρισμών, τονίζοντας ωστόσο αφενός ότι η Ελλάδα είναι ένα κυρίαρχο κράτος και ως τέτοιο λαμβάνει αποφάσεις εθνικού ενδιαφέροντος, αφετέρου ότι Γερμανία και Ευρώπη δεν είναι έννοιες ταυτόσημες και ουσιαστικά το Βερολίνο με την πολεμική του για μία ακόμη φορά υποσκάπτει τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης και χρυσής τομής.
Από το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίστηκε τόσο το κλίμα ομοψυχίας κατά τη χθεσινή συζήτηση και την ομόφωνη επανασύσταση της Επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις, όσο και ότι όπως είχε προεκλογικά δεσμευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, στην οποία καμία κυβέρνηση από το 2000 μέχρι και σήμερα δεν έχει τολμήσει.
Ως εκ τούτου, οι χθεσινές κινήσεις του κυβερνητικού επιτελείου είχαν ως στόχο να απαντήσουν δυναμικά στην αδικαιολόγητη, όπως χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση, επίθεση του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που κατηγορείται ότι «παρά τις προσπάθειες από την ελληνική πλευρά συνεχίζει να δυναμιτίζει με παρεμβάσεις του το κλίμα σε βάρος της Ελλάδας» και αφετέρου να προβούν σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού με αντίκτυπο τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και της Γερμανίας για ένα θέμα που αγγίζει την αχίλλειο πτέρνα του μέσου Γερμανού.
Έτσι, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τόνισε ότι το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η Γερμανία για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή ο κ. Τσίπρας συνέδεσε άμεσα το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της χώρας, εντείνοντας το ψυχροπολεμικό κλίμα με το Βερολίνο.
«Εμείς δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας, έτσι οφείλουν να πράξουν και όλες οι πλευρές. Γιατί η ηθική δεν μπορεί να είναι αλά καρτ. Επιλέγουμε το δρόμο της διαπραγμάτευσης και του διαλόγου, της αλληλοκατανόησης και της δικαιοσύνης. Απέναντι σε έναν ηθικολογικό τόνο που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια στη δημόσια συζήτηση στην Ευρώπη, εμείς δεν επιλέγουμε ούτε τη θέση του μαθητή που σκύβει το κεφάλι και χαμηλώνει τα μάτια απέναντι στην αφ’ υψηλού ηθική διδασκαλία, αλλά ούτε διεκδικούμε τη θέση του ηθικοδιδάσκαλου που κουνά επιτιμητικά το δάχτυλο, απέναντι στον υποτιθέμενο αμαρτωλό, ζητώντας του να πληρώσει για τις αμαρτίες του» σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις.
Άρξατε πυρ από το Νίκο Παππά
Το σύνθημα για το πυρ ομαδόν της κυβέρνησης στο Βερολίνο είχε δώσει νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος προσερχόμενος στη Βουλή σήκωσε το γάντι της επίθεσης που εξαπέλυσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών στον Γιάννη Βαρουφάκη και την ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Παππάς με τις δηλώσεις του διαχώρισε το Βερολίνο από την Ευρώπη και επιτέθηκε στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατηγορώντας τον για αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά.
«Ο κ. Σόιμπλε είναι ο βασικός υποστηρικτής των αποτυχημένων πολιτικών σε Ελλάδα και σε Ευρώπη. Είναι σαφές ότι η αποτυχία του σχεδίου ασφυξίας της Ελλάδας έχει φέρει κάποιους σε δύσκολη θέση. Οι σημερινές του δηλώσεις είναι επίσης σαφές ότι απευθύνονται στο εσωτερικό και εσωκομματικό του του ακροατήριο.
Αυτές οι δηλώσεις είναι ασύμβατες τόσο με τη θεσμική θέση που κατέχει όσο και με την προσδοκία που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη για εξεύρεση μίας νέας λύσης. Η εμμονή και η επιμονή του σε αυτή την πολιτική και σε αυτό το ύφος είναι ασύμβατες με την πορεία προς μια ενωμένη και δημοκρατική Ευρώπη».
Την ρητορική κλιμάκωσης της έντασης με κινητήριο μοχλό τις γερμανικές αποζημιώσεις ακολούθησαν και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη που τοποθετήθηκαν στο κοινοβούλιο.
Ανοίγει το δρόμο στην αναγκαστική εκτέλεση σε γερμανική περιουσία ο Παρασκευόπουλος
Την θέση ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου για την αποκατάσταση των οικογενειών θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο παραμένει εκτελεστή εξέφρασε απόψε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος ο οποίος ανακοίνωσε χειροκροτούμενος από την εθνική αντιπροσωπεία ότι είναι έτοιμος να δώσει την άδεια για την εκτέλεσή της.
«Θέλω να εκφράσω την προσωπική μου θέση ως υπουργού της Δικαιοσύνης. Συγχωρέστε μου τον πρωτοπρόσωπο λόγο. Οφείλεται στο ότι η πολιτική δικονομία αναθέτει μια απόφαση στον υπουργό της Δικαιοσύνης. Έχω τη γνώμη ότι η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου που έκρινε ότι υπάρχει ετεροδικία και επομένως ασυλία του εναγόμενου γερμανικού κράτους δεν αναιρεί την εκτελεστότητα της Αρεοπαγιτικής απόφασης του έτους 2000 διότι δεν αφορά την ίδια υπόθεση. Η απόφαση του Αρείου Πάγου παραμένει εκτελεστή και προσωπικά είμαι έτοιμος να δώσω την άδεια για την εκτέλεσή της», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης χειροκροτούμενος από βουλευτές.
Ήσυχος: 400.000 έγγραφα της Βέρμαχτ αποδεικνύουν την καταστροφή
Την αποκάλυψη ότι στο Πεντάγωνο υπάρχουν περίπου 400.000 έγγραφα της γερμανικής Βέρμαχτ που αποδεικνύουν τις καταστροφές που έγιναν στην Ελλάδα την Κατοχή, έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος μιλώντας στη Βουλή, τονίζοντας ότι όλο το υλικό των 400.000 εγγράφων θα διατεθεί από την Τρίτη για την υποστήριξη του έργου της Επιτροπής
Τα έγγραφα βρίσκονται εδώ και λίγους μήνες στα ιστορικά αρχεία των Ενόπλων Δυνάμεων, βρίσκονται ήδη σε διαδικασία ψηφιοποίησης και προέρχονται από τις ΗΠΑ. Όπως είπε ο Κ. Ήσυχος αφορούν τα ημερολόγια της Βέρμαχτ και των στρατευμάτων κατοχής την περίοδο 1941-1944 στην Ελλάδα και καταγράφονται παράνομες αρχαιολογικές ανασκαφές, εξορύξεις, αξιοποίηση και εκμετάλλευση πολύτιμων ορυκτών μετάλλων, καταστροφές ιστορικών μνημείων και βεβηλώσεις, καταστροφές αεροδρομίων, λιμανιών, δρόμων, γεφυριών και σπιτιών. Τα στοιχεία καταγράφονται από τους ίδιους τους κατακτητές, γεγονός που τα κάνει πολύ πιο αξιόπιστα.