Η σκληρή στάση της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα δεν είναι αρκετή για να βοηθήσει τις κεντροδεξιές κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ιρλανδίας να επανεκλεγούν στις επόμενες εκλογές, σημειώνει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters.
Η ιρλανδική κυβέρνηση, σημειώνεται στο κείμενο, αν και “γλίτωσε” από τις κατηγορίες του Αλέξη Τσίπρα για “συνωμοσία” συντηρητικών κυβερνήσεων, έχει υπάρξει ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές της νέας ελληνικής κυβέρνησης, και μάλιστα ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Έντα Κένι, ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να κάνουν λόγο για υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης, επιχειρώντας να πλήξει το κόμμα Σιν Φέιν, κυριότερο πολιτικό αντίπαλο του κεντροδεξιού κόμματός του.
Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν πως αυτή η σκληρή ρητορική κατά της Ελλάδας και του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς ούτε ο Έντα Κένι, αλλά ούτε και ο Μαριάνο Ραχόι, μπορούν να ρισκάρουν μία κατάρρευση της χώρας μας, λόγω των οικονομικών συνεπειών που θα είχε αυτή στην Ευρώπη.
Εξάλλου, πολλοί είναι οι ψηφοφόροι στις δύο χώρες που θέλουν να δουν μία άλλη κυβέρνηση στο “τιμόνι” της χώρας, ενώ στην Ισπανία η οργή των πολιτών στρέφεται όχι μόνο προς το συντηρητικό κόμμα του Ραχόι, αλλά και στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, που κυβέρνησε για χρόνια την Ισπανία, ανοίγοντας χώρο για να αναπτυχθεί το κίνημα Podemos, ενώ έδαφος κερδίζει και το κεντροδεξιό κόμμα Ciudadanos.
Στην Ιρλανδία, πάντως, τα πράγματα φαίνεται ότι μπορεί να είναι λίγο καλύτερα για τον Έντα Κένι, καθώς η κυβέρνησή του αρχίζει να κερδίζει ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, με τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη το 2015 να φτάνουν το 4%.