Η χθεσινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να εγκρίνουν την τετράμηνη παράταση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας «δεν ήταν εύκολη», σχολίασε μεταξύ άλλων ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε σημερινή του συνέντευξη στο γερμανικό ραδιόφωνο SWR. Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, η απόφαση δεν ήταν εύκολη ούτε για την Ελλάδα, δεδομένου ότι, όπως υπογράμμισε, «η ελληνική κυβέρνηση είχε πει στους πολίτες της στον προεκλογικό αγώνα κάτι και μετά κάτι εντελώς διαφορετικό».
Για «δύσκολη απόφαση» του Γιούρογκρουπ έκανε λόγο ο κ. Σόιμπλε
Όπως δήλωσε, «τώρα έχουν (σ.σ. η ελληνική κυβέρνηση) περισσότερο χρόνο για να εφαρμόσουν το πρόγραμμα. Δεν υπάρχουν νέοι όροι στο πρόγραμμα -αυτό έγινε αντιληπτό στην κοινή γνώμη με εν μέρει με λανθασμένο τρόπο- αλλά έχουν περισσότερο χρόνο για να εκπληρώσουν τους όρους του προγράμματος που θα έπρεπε να είχαν εκπληρώσει ουσιαστικά έως το τέλος του προηγούμενου έτους, για να μπορέσουν να τους εκπληρώσουν».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε μαραθώνιες διαβουλεύσεις με γερμανούς βουλευτές προκειμένου να τους πείσει να υπερψηφίσουν τη συμφωνία για την Ελλάδα την προσεχή Παρασκευή στο γερμανικό κοινοβούλιο. Η έγκριση της συμφωνίας στην Μπούντεσταγκ θεωρείται μεν βέβαιη, ωστόσο, όπως σχολίασε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στη Γερμανία υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για τις εγγυήσεις που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση.
Σχολιάζοντας τις επιφυλάξεις που εξέφρασε χθες η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ λόγω αόριστων διατυπώσεων στη λίστα μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε: «Αν δεν θεμελιώνεται με αριθμούς, τότε δεν πρόκειται να γίνει καμία εκταμίευση, αυτή είναι η σαφής συμφωνία. Το αποφασιστικό έγγραφο είναι η διακήρυξη που ψηφίσαμε την Παρασκευή με την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης, με την οποία η Ελλάδα δεσμεύθηκε ρητά να προβαίνει σε αλλαγές μόνο εφόσον έχουν συμφωνηθεί με τους τρεις θεσμούς, δηλαδή την τρόικα».
Ζήτημα η χρηματοδότηση των κοινωνικών μέτρων
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι όλοι όσοι ασχολούνται με τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία έχουν μεγάλες αμφιβολίες για το αν και κατά πόσο μπορούν να χρηματοδοτηθούν τα κοινωνικά μέτρα στην Ελλάδα. Ωστόσο, τόνισε ότι αυτό είναι σε πρώτη φάση θέμα της ελληνικής κυβέρνησης.
Τέλος, ο κ. Σόιμπλε διαφώνησε πλήρως με την άποψη ότι η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα θα λειτουργούσε ως εγγύηση για τους πιστωτές. «Ο έλεγχος της κίνησης κεφαλαίων θα είχε την ακριβώς αντίθετη οικονομική επίδραση στην Ελλάδα. (…) Πράγματι, η Ελλάδα δυσκολεύεται να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πιστωτών. Γι' αυτό χρειάζεται εξάλλου αυτήν τη βοήθεια».
με πληροφορίες από Deutsche Welle