Τσίπρας: Θα υπάρξει συμφωνία και μάλιστα με βάση το δικό μας σχέδιο

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους της Ελλάδας για το ελληνικό πρόγραμμα δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Βέρνερ Φάινμαν.

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία στη "βάση του ελληνικού σχεδίου". Εκτίμησε μάλιστα ότι η συμφωνία δεν θα αργήσει αλλά θα γίνει "μέσα στις επόμενες μέρες". Όπως είπε ακόμη, ο μόνος λόγος να μην υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της είναι "πολιτικοί λόγοι, μια πολιτική επιλογή της επιμονής στο λάθος" και εκτίμησε πως "αν για αυτό δεν οδηγηθούμε σε συμφωνία, θα είναι μια πρόθεση να τορπιλίσουμε το κοινό μας ευρωπαϊκό νόμισμα". 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως η Ελλάδα χρειάζεται "τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο αλλά και τον αναγκαίο μεταρρυθμιστικό χρόνο" για να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που έχει σχεδιάσει η νέα κυβέρνηση. Και χαρακτήρισε "αναγκαία" μια ενδιάμεση συμφωνία μέχρι την 1η Ιουλίου. Ενώ είπε πως το "4ετες σχέδιο που θα θέσουμε σε διαβούλευση για τους εταίρους μας ...δεν επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ τους Ευρωπαίους φορολογούμενους" και τόνισε πως "στόχος (της νέας κυβέρνησης είναι) να πάψουμε να ζητάμε δανεικά, αυτός είναι ο μόνος τρόπος".

Εκτίμησε δε πως μόνον η κυβέρνηση του μπορεί να το κάνει αυτό καθώς δεν έχει "τα βαρίδια του παρελθόντος".

"Όσοι επενδύουν σε μια αποτυχία της Ελλάδας παίζουν με τη φωτιά" προειδοποίησε ο πρωθυπουργός και επισήμανε τον "κίνδυνο της ανόδου του ευρωσκεπτικισμού, της άκρας εθνικιστικής δεξιάς, ένα κίνδυνο για την Ευρώπη που στην Ελλάδα γέννησε η πολιτική της ακραίας λιτότητας". 

Σχετικά με τον καγκελάριο της Αυστρίας, ο κ. Τσίπρας είπε πως "σήμερα διαπιστώνω ότι αποκτώ ένα καινούριο φίλο... που θα βοηθήσει στην προσπάθεια για το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον".