Ιδιαίτερα θετικό είναι το κλίμα που διαμορφώνεται μετά το μπαράζ συναντήσεων τόσο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα όσο και του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη.
Ήδη ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Ο κ. Γιούνκερ επεφύλαξε ιδιαίτερα θερμή υποδοχή στον Έλληνα πρωθυπουργό, με τον οποίο αποχώρησαν μαζί χέρι με χέρι για τις συνομιλίες τους, αφού προηγουμένως αντάλλαξαν θερμό ασπασμό μπροστά στις κάμερες.
Σχολάζοντας τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανεπίσημες πηγές του Μαξίμου αναφέρουν ότι:
Η σημερινή συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα. Δόθηκε η ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να εκθέσει τις προτάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης σε μία σειρά ζητημάτων και να ενημερώσει τον κ. Γιουνκέρ για τις θέσεις της.
Πιο συγκριμένα έγινε αναφορά στην ανάγκη να υπάρξει μία συμφωνία-γέφυρα που να διασφαλίζει μία μεταβατική περίοδο, η οποία να δίνει ανάσα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Σκοπός αυτής της συμφωνίας-γέφυρα είναι να δοθεί πίστωση χρόνου ώστε να διαμορφωθεί από κοινού ένα τετραετές σχέδιο για την περίοδο 2015-2018.
Αυτή η συμφωνία θα περιλαμβάνει:
• Ένα ριζοσπαστικό Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων σε τομείς που είναι κρίσιμοι όπως: την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης.
• Δημοσιονομική εξισορρόπηση, απορρίπτοντας όμως τα τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5% ΑΕΠ που καθιστούν την ελληνική οικονομία όμηρο.
Μία παγίδας ύφεσης και δημόσιου χρέους και συνθλίβουν την ελληνική κοινωνία.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί τους κανόνες της Ε.Ε., όμως δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να επιβάλει τέτοιας έκτασης λιτότητα. Χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε πως η Ευρώπη δεν πρέπει να επιμένει σε ένα λάθος που εντείνει τον φαύλο κύκλο ύφεσης-χρέους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιουνκέρ τόνισε ότι είναι στη διάθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης για να βοηθήσει και να συνδράμει στην εξεύρεση μίας κοινής συμφωνίας. Επισήμανε ότι υπάρχουν ακόμα διαφορές οι οποίες πρέπει να γεφυρωθούν.
Αντιλαμβάνεται την πολιτική διάσταση του ζητήματος και είναι υποχρεωμένος να μιλήσει με όλες τις πλευρές ώστε να υπάρχει συμφωνία. Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης τονίζεται ότι είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι όλοι οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχονται να συνομιλήσουν μαζί μας και συνειδητοποιούν ότι χρειάζεται χρόνος για διαβούλευση, χωρίς να βάζουν τελεσίγραφα.
Παράλληλα ενδεικτικό των συνομιλιών είναι ότι δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στην «τρόικα», η παραμικρή αναφορά στη συνέχιση του προηγούμενου προγράμματος και η παραμικρή αναφορά στη συνέχιση της προηγούμενης πολιτικής. Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι ο ελληνικός λαός στις 25 Ιανουαρίου με την ψήφο του άνοιξε ένα νέο δρόμο για την ελληνική οικονομία και κοινωνία αλλά και για όλη την Ευρώπη. Και επίσης επιβεβαιώνουν ότι έχει μία κυβέρνηση η οποία θα σεβαστεί την εντολή που της έδωσε.