Το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.
Η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν εντάσσεται στον κύκλο των επαφών που έχει ο Έλληνας του πρωθυπουργού για το θέμα της ελληνικής οικονομίας και του χρέους και την επιδιωκόμενη αλλαγή αντιμετώπισης της Ευρωζώνης απέναντι στο ελληνικό ζήτημα.
Η συνάντηση θα γίνει στις 9.30 το πρωί (ώρα Βρυξελλών).
Ήδη, ο κ. Γιούνκερ έχει δώσει ένα τόνο του καλού κλίματος που αναμένεται να έχει η συνάντηση. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι είναι ανοικτός τόσο στην κατάργηση της τρόικας όσο και στην αύξηση του βασικού μισθού στην Ελλάδα.
Ακόμη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, η αντίδραση της Κομισιόν στις ανακοινώσεις που έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός το Σάββατο (31 Ιανουαρίου) είναι θετική.
Ακόμη, ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε, στο Παρίσι, άτυπη συνάντηση του επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, έπειτα από αίτημα του τελευταίου. Στη συνάντηση, οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να κάνουν μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων, η οποία ήταν "εποικοδομητική".
Όπως εξήγησε ο κ. Σχοινάς, η Επιτροπή σημείωσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, το περασμένο Σάββατο, ότι «σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη» και πως «καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους». Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε ότι ο κ. Γιούνκερ θα συζητήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό επί τη βάσει της παραπάνω δήλωσης και είναι έτοιμος να ακούσει τα συγκεκριμένα σχέδια της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
Εξάλλου, ερωτηθείς για ενδεχόμενη τροποποίηση της δομής της τρόικας ή κατάργησής της, ο κ. Σχοινάς παρέπεμψε σε πρόσφατη δήλωση του κ. Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι υπάρχει ανάγκη για αυξημένη δημοκρατική νομιμοποίηση της τρόικας, λογοδοσία και έλεγχο του τρόπου λειτουργίας της, στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε ο κ. Σχοινάς, η Επιτροπή αναμένει την αποσαφήνιση των θέσεων της ελληνικής πλευράς και δεν θέλει να προβεί σε εικασίες ως προς το τι μέλλει γενέσθαι.
«Οποιαδήποτε συμφωνία προϋποθέτει την ομόφωνη γνώμη των 19 κρατών- μελών της Ευρωζώνης» κατέληξε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.