Περιορίζονται οι ανησυχίες του Βερολίνου αναφορικά με τη στάση της Ελλάδας γύρω από το ζήτημα της Ρωσίας, μετά τις “εποικοδομητικές συνομιλίες” μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, σύμφωνα με γερμανική πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Οι ανακοινώσεις της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης είχαν δημιουργήσει ανησυχία ότι ενδέχεται να είναι πιο δύσκολο η Ευρωπαϊκή Ένωση να πετύχει μια κοινή στάση απέναντι στη Μόσχα σε σχέση με την κρίση στην Ουκρανία, όμως μετά τη συνάντηση του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ με τον Νίκο Κοτζιά επί 20 λεπτά, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στην οποία θα εξεταστεί η επιβολή σκληρότερων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, η γερμανική κυβέρνηση πλέον “ανησυχεί λιγότερο από πριν”, προσθέτει η ίδια πηγή.
Νωρίτερα, υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα να μη χρησιμοποιήσει το βέτο της ενάντια στην επέκταση των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, ως διαπραγματευτικό χαρτί στις συζητήσεις για το πρόγραμμα διάσωσής της.
“Οποιαδήποτε απόπειρα να συνδεθούν αυτοί οι δύο τομείς πολιτικής πρέπει να σταματήσει προτού ξεκινήσει”, δήλωσε ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου, στο Reuters.
Τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να συμφωνούν ομόφωνα για την επέκταση των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας και η Ελλάδα ενδέχεται να ασκήσει βέτο, σχολίασε ο Ρέτγκεν, που ανήκει στο κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ. “Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στην Ελλάδα ότι η κοινή δράση είναι αποφασιστικής σημασίας για την ικανότητα της ΕΕ να κάνει τη δουλειά της”, υπογράμμισε.