Ένας Γάλλος πιλότος, που τραυματίστηκε κατά τη χθεσινή συντριβή του F-16 στη στρατιωτική βάση Λος Γάνος στην Ισπανία, υπέκυψε σήμερα στα τραύματά του, ανεβάζοντας στους 11 τον αριθμό των νεκρών.
Ο τραυματίας είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο Λα Παθ στη Μαδρίτη, διευκρίνισε ο Μανουέλ Βάσκες, εκπρόσωπος του υπουργείου. Άλλοι εννέα Γάλλοι, καθώς και ένδεκα Ιταλοί, τραυματίσθηκαν στο δυστύχημα.
Μεταξύ των Γάλλων, πέντε εξακολουθούν να βρίσκονται «σε σοβαρή, αλλά σταθερή κατάσταση», τρεις στο νοσοκομείο της Λα Παθ και δύο στο νοσοκομείο του Αλμπαθέτε, κοντά στη βάση του Λος Γάνος, όπου σημειώθηκε το δυστύχημα. Οι τέσσερις άλλοι βγήκαν από το νοσοκομείο.
Ένας ιταλός τραυματίας παραμένει επίσης σε σοβαρή, αλλά σταθερή κατάσταση στο νοσοκομείο της Μαδρίτης. «Πέντε άλλοι πρόκειται να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο του Εγίν, στο Αλμπαθέτε μέσα στις επόμενες ώρες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Οι πέντε άλλοι Ιταλοί έχουν ήδη βγει από το νοσοκομείο.
Εμπειρογνώμονες προσπαθούν σήμερα να προσδιορίσουν τα αίτια του δυστυχήματος του ελληνικού μαχητικού F-16, το οποίο συνετρίβη πάνω σε άλλα αεροπλάνα κατά την απογείωσή του στη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης στη στρατιωτική βάση Λος Γάνος.
Για τον γαλλικό στρατό, πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό θυμάτων μέσα σε μία ημέρα, έπειτα από μια ενέδρα στο πέρασμα του Ουζμπίν, το 2008 στο ανατολικό Αφγανιστάν, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε δέκα στρατιωτικούς.
Ο γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ λε Ντριάν αναμένεται εντός της ημέρας στη βάση του Λος Γάνος. Η άφιξη της ιταλίδας ομολόγου του Ρομπέρτα Πινότι δεν είχε επιβεβαιωθεί σήμερα το πρωί.
Ο αρχηγός του επιτελείου της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο πτέραρχος Ντενί Μερσιέ, διευκρίνισε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM-TV πως δύο πιλότοι, ένας πλοηγός και πέντε μηχανικοί βρήκαν το θάνατο κατά τη συντριβή.
Χθες το βράδυ, ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είχε ήδη διευκρινίσει πως δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των Ισπανών.
Το δυστύχημα σημειώθηκε στη διάρκεια εκπαίδευσης σ' αυτή τη βάση όπου εκπαιδεύονται επίλεκτοι πιλότοι από δέκα εθνικότητες στο πλαίσιο του προγράμματος «Training Leadership Programme» (TLP) του ΝΑΤΟ, «ένα από τις πιο φημισμένα και απαιτητικά εκπαιδευτικά προγράμματα στον κόσμο», σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του υπουργείου Άμυνας στη Γαλλία.
Περίπου 750 πιλότοι και προσωπικό επιμελητειακής υποστήριξης βρίσκονταν στη βάση για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που είχε αρχίσει στις 19 Ιανουαρίου, σύμφωνα με μια πηγή του υπουργείου Άμυνας.
Στη διάρκεια της εκπαίδευσης επρόκειτο να πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις ώστε να είναι σε θέση να επιχειρούν με συντονισμένο τρόπο στα θέατρα επιχειρήσεων, ξεπερνώντας τεχνικές και πολιτισμικές διαφορές, καθώς και τις διαφορές στη γλώσσα.
Ακριβώς στις 15:16, το F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκε και πολύ γρήγορα σημείωσε απώλεια ισχύος, έγειρε ελαφρά στα δεξιά και έπεσε σε πολλά άλλα καταδιωκτικά αεροπλάνα. Η συντριβή προκάλεσε σφοδρή πυρκαγιά, ενώ η στήλη του καπνού ήταν ορατή από μακριά. Επλήγησαν δύο ιταλικά AMX, δύο γαλλικά Alfa Jet και ένα γαλλικό Mirage 2000.
Ένας δικαστής της Βαλένθια διεξάγει έρευνα για τις συνθήκες του δυστυχήματος. Παράλληλα ανατέθηκε σε μια τεχνική επιτροπή, που διερευνά ατυχήματα στρατιωτικών αεροσκαφών, να διευκρινίσει τις τεχνικές πλευρές του δυστυχήματος, αν συνδέεται με ανθρώπινο σφάλμα, τεχνική βλάβη ή συνδυασμό των δύο.
Η επιτροπή αυτή που αποτελείται από εμπειρογνώμονες οι οποίοι έχουν ήδη σταλεί επιτόπου, πρόκειται να περισυλλέξει τα συντρίμμια των αεροσκαφών, να βρει τα μαύρα κουτιά, να εξετάσει τις συνομιλίες με τον πύργο ελέγχου -- μια μακρά και λεπτομερής έρευνα, όπως συμβαίνει σε κάθε αεροπορικό δυστύχημα, διευκρίνισε μια πηγή του υπουργείου Άμυνας.
Το F-16, το οποίο κατασκευάζεται από τον Lockheed Martin, είναι το πιο ευπώλητο μαχητικό αεροπλάνο στον κόσμο. Έχει παραχθεί σε πάνω από 4.500 αντίτυπα για 28 χώρες.