Με τον πιο έντονο τρόπο καταδικάζει η Ελλάδα την απρόκλητη και άνανδρη αεροπορική επίθεση που δέχθηκε το ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο «Araevo» στις 4 Ιανουαρίου 2015, στις 13:30, ενώ βρισκόταν αγκυροβολημένο σε απόσταση 2 μιλίων από τον λιμένα της Ντέρνα (ανατολική Λιβύη).
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, το σκάφος, σύμφωνα με ενημέρωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ήταν ναυλωμένο από τη λιβυκή κρατική εταιρεία «National Oil Corporation» (NOC) και εκτελούσε επί σειρά ετών το δρομολόγιο Μέρσα Ελ Μπέρκα- Ντέρνα, χωρίς προβλήματα.
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η εγκληματική αυτή πράξη προκάλεσε τον θάνατο δύο μελών του πληρώματος, ενός Έλληνα και ενός Ρουμάνου και τον τραυματισμό άλλων δύο» και υπογραμμίζεται: «Οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές, σε συνεννόηση με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να διευκολυνθεί ο άμεσος επαναπατρισμός της σορού του Έλληνα ναυτικού».
«Η ελληνική κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς τις λιβυκές Αρχές -παρά την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί- προκειμένου να καταστεί δυνατή η διαλεύκανση των συνθηκών του τραγικού συμβάντος, η ταυτοποίηση και τιμωρία των δραστών της επίθεσης και η καταβολή αποζημιώσεων προς τις οικογένειες των θυμάτων» καταλήγει η ανακοίνωση.
Μάλιστα, γι' αυτόν τον σκοπό, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε επαφή με τον ειδικό αντιπρόσωπο στη Λιβύη του γγ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, Μπερναντίνο Λεόν και την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι.
Όπως όλα δείχνουν, το πλοίο βομβάρδισε λιβυκό μαχητικό αεροσκάφος των δυνάμεων που είναι πιστές στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση.
Αξιωματικοί του στρατού της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης είπαν νωρίτερα ότι το πλοίο είχε προειδοποιηθεί να μην εισέλθει στον λιμένα στη Ντέρνα και υποστήριξαν ότι μετέφερε ισλαμιστές μαχητές στην πόλη.Το Αραέβο βρισκόταν στην περιοχή μισθωμένο απο την Ηλεκτρική Εταιρεία της Λιβύης.
Μετά το τραγικό συμβάν ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιβυκού Στρατού δήλωσε οτι δεν γνώριζε το λόγο για τον οποίο το πλοίο βρισκόταν στο λιμάνι και δεδομένης της κατάστασης με τους ακραίους Ισλαμιστές θεωρήθηκε εχθρικό. Τη δήλωση αυτή όμως διαψεύδει η Λιβυκή Ηλεκτρική Εταιρία τονίζοντας ότι πριν την άφιξη του πλοίου είχε ενημερώσει όλους τους αρμόδιους. Η κυβέρνηση της Λιβύης ζήτησε συγγνώμη απο το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών το οποίο απαιτεί τόσο αποζημιώσεις για τις οικογένειες των θυμάτων όσο και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων της επίθεσης.