Έκκληση στην Ελλάδα, ο λαός της οποίας είναι, όπως είπε, ο πιο κοντινός στους Παλαιστίνιους, να αναγνωρίσει το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, με απόφαση της κυβέρνησης ή της Βουλής, όπως έπραξαν 135 κράτη παγκοσμίως, απηύθυνε ο πρεσβευτής της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα Μαρβάν Εμίλ Τουμπασί.
Ο Παλαιστίνιος διπλωμάτης μιλούσε σε κοινή συνέντευξη τύπου στην παλαιστινιακή αντιπροσωπεία με τέσσερις Έλληνες δημάρχους, που επισκέφθηκαν πρόσφατα την Παλαιστίνη, συμμετέχοντας σε μεγάλο παγκόσμιο συνέδριο για την τοπική αυτοδιοίκηση και συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό.
Μιλώντας στη συνέντευξη, οι Έλληνες δήμαρχοι από το Χαλάνδρι, τον Κορυδαλλό, το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα, εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, τη θλίψη τους για τη συνεχιζόμενη, αποτρόπαιη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, αλλά και τον θαυμασμό τους για την αντίσταση του παλαιστινιακού λαού.
Στην καθημερινή προσπάθεια των κατοίκων των κατεχομένων από το Ισραήλ εδαφών να επιβιώσουν, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, ο οποίος μίλησε για ουρές τριών και τεσσάρων ωρών στα σημεία ελέγχου των κατοχικών δυνάμεων, στη διαρκή ανασφάλεια των κατοίκων, στο "τείχος του αίσχους" που ανεγείρουν οι ισραηλινές Αρχές, "στην καταλήστευση του πλούτου της παλαιστινιακής γης», αλλά και στην εντυπωσιακή προσπάθεια ανοικοδόμησης, όπως στη Ραμάλα. Ο κ. Ρούσσος, όπως και οι άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, αναφέρθηκαν επίσης δια μακρών στα αισθήματα φιλίας των Παλαιστινίων προς τον ελληνικό λαό.
Ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα κατήγγειλε τη συνέχιση της ανέγερσης του «ρατσιστικού τείχους» από το Ισραήλ, αλλά και την αύξηση των εβραϊκών εποικισμών στα κατεχόμενα, που ξεπέρασαν τώρα τους 352, με άνω των 700.000 Εβραίων εποίκων, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε επίσης στην περικύκλωση των Ιεροσολύμων με τείχος και στα μεγάλα εμπόδια μετακίνησης των Παλαιστινίων από και προς την Ιερή Πόλη, ενώ κατήγγειλε την προσπάθεια των Ισραηλινών να χωρίσουν το τέμενος Αλ- Άκσα σε εβραϊκό και μουσουλμανικό και έκανε λόγο για «εισβολή Εβραίων» στα Ιεροσόλυμα.
Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών είναι διεθνές έγκλημα που συνεχίζεται μετά το 1967, χωρίς ουσιαστική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, συνοδευόμενο από προσπάθεια να δοθεί εβραϊκός χαρακτήρας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Κατήγγειλε, επίσης, το Ισραήλ ότι δεν θέλει την επιτυχία της διαπραγμάτευσης για τη λύση του παλαιστινιακού, αλλά επιδιώκει να κερδίσει χρόνο για να αλλάξει την κατάσταση στα κατεχόμενα και, επίσης, ότι θέλει να οδηγήσει σε «θρησκευτικό πόλεμο», ενώ η πολιτική του, είπε, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των «τζιχαντιστών».