Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την τριμερή συμφωνία, το περασμένο Σάββατο στο Κάιρο, ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο, αναλύει σε δημοσίευμά του ο Guardian, σχολιάζοντας τη διένεξη για τους υδρογονάνθρακες που έχουν βρεθεί στα νερά της περιοχής.
Σε δημοσίευμα με τίτλο: "Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δίνουν στην Ελλάδα και την Τουρκία δίνουν την αφορμή για νέες μάχες", o Guardian αναφέρεται στις δηλώσεις του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος μετά τη συμφωνία ανάμεσα στις τρεις χώρες κατηγόρησε την Άγκυρα ότι προχωράει σε "προκλητικές ενέργειες".
Οι συνομιλίες για την πιθανότητα επανένωσης των Ελληνοκυπρίων με τους Τουρκοκύπριους ξεκίνησαν στις αρχές του έτους, έπειτα από δεκαετή παύση, με πολλές προσδοκίες πως τα κοιτάσματα της περιοχής θα διευκόλυναν τη λύση της μακροβιότερης διπλωματικής διαμάχης της Δύσης. Αντί γι' αυτό, όμως, αποδεικνύεται πως το χάσμα μεγαλώνει λόγω των κοιτασμάτων.
Η απόφαση της Τουρκίας να στείλει ερευνητικό σκάφος στα νερά της περιοχής, όχι μόνο διέκοψαν τις συνομιλίες, αλλά επιδείνωσαν την κατάσταση, σημειώνει ο Guardian, επισημαίνοντας ότι αν και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δεν είναι αναγνωρισμένη διεθνώς, εντούτοις με οικονομικό και ηθικό στυλοβάτη την Άγκυρα, ζητάει να έχει συμμετοχή στις μονάδες εξερεύνησης στη θαλάσσια περιοχή.
Και ενώ έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός, ο αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Espen Bard Elder, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και έκανε λόγο για πολύ επικίνδυνη κατάσταση.
Σύμφωνα με τον Guardian, η πρόσφατη συμφωνία δεν θα εξευμενίσει την Τουρκία που ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα στο ανατολικό μέτωπο με το Ισλαμικό Κράτος. Στη συμφωνία εμπλέκεται και το Ισραήλ, γεγονός που δημιουργεί ακόμα μια δύσκολη κατάσταση, όπως φάνηκε και από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντόρ Λίμπερμπαν στη Λευκωσία, η οποία δέχθηκε πολλά επικριτικά σχόλια από την τουρκική πλευρά.