Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο της έντασης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή. Η Τουρκία ρίχνει λάδι στη φωτιά της έντασης απαντώντας με στρατιωτικούς όρους.
Ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ναυτιλίας, ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου, δήλωσε χθες ότι "οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό" και ότι αυτό θα κινηθεί με βάση τους εν λόγω κανόνες.
Οι λεγόμενοι "κανόνες εμπλοκής" είναι κανόνες σχετικά με την έκταση των στρατιωτικών μέτρων που λαμβάνει ένα κράτος απέναντι σε εξωτερικές απειλές.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το τι θα γίνει αν τα πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού συναντηθούν στη Μεσόγειο με πλοία της Ελλάδας ή του Ισραήλ, ο Τούρκος ναύαρχος διεμήνυσε πως "θα κινηθούμε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής που μας έχουν δοθεί.
Οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί από το γραφείο του πρωθυπουργού στο γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων κι από εκεί στο γενικό επιτελείο ναυτικού. Οι δυνάμεις μας θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στην περιοχή για την επίγνωση κατάστασης".
Με λίγα λόγια η Τουρκία απαντά πλέον με στρατιωτικούς όρους και διά στόματος στρατιωτικών στο θέμα των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελληνική απάντηση στους Τούρκους: Έχουμε και εμείς κανόνες εμπλοκής
Ο Μποστάνογλου ανέφερε επίσης ότι "οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προστατεύουν από κοντά και υποστηρίζουν το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά. Παράλληλα παρακολουθούν από απόσταση 900 χιλιομέτρων το ερευνητικό σκάφος που έχει ενοικιάσει η Ελληνοκυπριακή διοίκηση Νότιας Κύπρου. Οι εντολές που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι να μην παραβιάσουμε την απόσταση των 900 χιλιομέτρων. Και γι αυτό το λόγο δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρενόχληση".
Στον Παπούλια ο Βενιζέλος
Στο μεταξύ, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια θα συναντηθεί ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος στις 13:00 το μεσημέρι.
Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να ενημερώσει τον Κάρολο Παπούλια για τα εθνικά ζητήματα και τις επαφές του τελευταίες τριημέρου σε Λευκωσία και Κάιρο, αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις για τους υδρογονάνθρακες και τη Διακήρυξη του Καΐρου, η οποία προβλέπει την επιτάχυνση της οριοθέτησης των ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.
Αμέσως μετά, στις 14:00 θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής για το ίδιο θέμα, όπου αναμένεται να ενημερωθούν και οι εκπρόσωποι των λοιπών κομμάτων.