Σε αποτίμηση της χθεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με την καγκελάριο Άγκ. Μέρκελ, προχώρησε σήμερα ο γερμανικος Τύπος.
Ενδεικτικά η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung επικεντρώνει το σχόλιό της σε όσα είπε, αλλά κυρίως σε όσα δεν είπε ο Αντώνης Σαμαράς στο Βερολίνο. Στα όσα είπε, συμπεριλαμβάνεται και η πρόθεσή του να γλυτώσει μια ώρα αρχύτερα από το ΔΝΤ.
"Στενά ιδωμένο, η οργή του έχει αποδέκτη όλη την τρόικα, αλλά δεν τόλμησε να το πει δυνατά κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βερολίνο. Ίσως επειδή η κριτική κατά του ΔΝΤ είναι πιο εύκολη, όχι μόνο επειδή οι όροι για την έγκριση δανείων είναι ιδιαίτερα αυστηροί, αλλά και επειδή τα επιτόκια είναι πολύ υψηλά σε σημείο που και η Ιρλανδία βρίσκεται σε διαδικασία να το ξεφορτωθεί".
Ο γερμανός αρθρογράφος επισημαίνει ότι το πραγματικό πρόβλημα του Σαμαρά βρίσκεται στα όσα δεν είπε. "Μετά από 6 χρόνια κρίσης τόσο η χώρα, όσο και η κυβέρνησή του έχουν μπουχτίσει από τα συνεχώς νέα μέτρα λιτότητας από την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και την Φραγκφούρτη.
Στις αρχές του 2015 ο έλληνας πρωθυπουργός θα περάσει δοκιμασία με αφορμή την εκλογή από τη Βουλή προέδρου της δημοκρατίας με ενισχυμένη πλειοψηφία του 60% των ψήφων. Εάν δεν την συγκεντρώσει, θα οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές με πιθανό νικητή την ριζοσπαστική αριστερά". Ο γερμανός αρθρογράφος καταλήγει πάντως στη διαπίστωση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να μείνει εντελώς χωρίς την τρόικα.
"Προς τα πάνω"
Το ρεαλισμό του Αντώνη Σαμαρά εκθειάζει ο σχολιαστής της Frankfurter Allgemeine Zeitung. Στο άρθρο του με τον τίτλο
"Προς τα πάνω" επισημαίνεται ότι η Ελλάδα μετά από τέσσερα χρόνια κρίσης, έχει πέσει στις πίσω θέσεις στο πεδίο της ειδησεογραφίας.
"Στην περίπτωση της Ελλάδας, που πολλοί θεώρησαν αναπόφευκτη ή ακόμη και επιθυμητή την έξοδό της από την ευρωζώνη, η εξέλιξη αυτή αποτελεί σημείο επιστροφής στην ομαλότητα και στη σταθερότητα", γράφει η εφημερίδα.
"Προφανώς η χώρα κινείται και πάλι προς τα πάνω, ο δρόμος εξόδου από την κρίση είναι προφανώς οδυνηρός, όπως δείχνουν οι απεργίες των δημοσίων υπαλλήλων. Όμως η μείωση του αριθμού των απασχολούμενων στο δημόσιο, όπως και οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία αποτελούν μονόδρομο. Ο Σαμαράς είδε την αναγκαιότητα και είχε το θάρρος να τον ακολουθήσει. Στην Ιταλία και στη Γαλλία υπάρχουν πολλοί πολιτικοί παίκτες που αρνούνται την πραγματικότητα και νομίζουν ότι μπορούν να συνεχίσουν όπως μέχρι σήμερα. Αλλά πλανώνται. Όχι όμως ο Σαμαράς", καταλήγει το σχόλιο.
"Ιστορία επιτυχίας"
Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt του Ντίσελντορφ υποστηρίζει ότι τόσο η Μέρκελ, όσο και ο Σαμαράς χρειάζονται μιαν "ιστορία επιτυχίας".
Και εξηγεί γιατί: "η καγκελάριος θέλει να αποδείξει ότι η 'ιατρική' των μεταρρυθμίσεων φέρνει αποτελέσματα στη χώρα όπου ξεκίνησε η δημοσιονομική κρίση. Από την πλευρά του ο Σαμαράς αντιμετωπίζει πιέσεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό με φόντο ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές και πιθανό νικητή τις ριζοσπαστικές δυνάμεις στη χώρα.
Πρόκειται για ένα σενάριο τρόμου για τη Μέρκελ. Γι' αυτό και επιβεβαίωσε την αποφασιστική διακυβέρνηση του Σαμαρά, που θα οδηγήσει βήμα προς βήμα προς την επιτυχία". Ο γερμανός αρθρογράφος συνδέει την απόρριψη ενός τρίτου πακέτoυ βοήθειας πριν καν τεθεί επί τάπητος ένα τέτοιο ενδεχόμενο με τις εσωπολιτικές πιέσεις που υφίσταται ο Σαμαράς.