Βενιζέλος: Ανοικτό το ενδεχόμενο για πρόεδρο εκτός πολιτικής

Το ενδεχόμενο το πρόσωπο που θα προτείνει η συγκυβέρνηση για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας να είναι εκτός πολιτικής αφήνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θα επιδιώξει συναίνεση ώστε να αποφευχθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Παρότι ο πρόεδρος της χώρας δεν έχει ουσιαστικές πολιτικές αρμοδιότητες, όπως σχολιάζει το Reuters, μία αποτυχία της Βουλής να εκλέξει πρόεδρο θα οδηγούσε σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές με πιθανότητα να μην υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αυτό, συνεχίζει το Reuters, θα βύθιζε την Ελλάδα σε πολιτική κρίση λίγα χρόνια αφού απέφυγε την χρεοκοπία.

O κ. Βενιζέλος σημείωσε επίσης ότι οι υποψήφιοι για την προεδρία θα μπορούσαν να προέρχονται είτε από τον ακαδημαϊκό χώρο είτε από τον πολιτισμό.

"Ο κατάλογος (των υποψηφίων) για τη θέση του προέδρου είναι πολύ περιορισμένος" δήλωσε ο Έλληνας υπουργός και συμπλήρωσε "υπάρχουν κάποια σενάρια, αλλά είμαστε απολύτως ανοιχτοί" σχολίασε.

Αν η Βουλή εκλέξει για πρόεδρο έναν μη πολιτικό, θα είναι η πρώτη φορά από το 1985, σχολιάζει το Reuters , που ο τότε πρωθυπουργός, Ανδρέας Παπανδρέου, είχε προτείνει για τη θέση έναν ανώτατο δικαστικό, τον Χρήστο Σαρτζετάκη.

Όσον αφορά στο αν θα βρεθούν τελικά οι 180 βουλευτές που απαιτούνται για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε αισιόδοξος.

"Είμαι αισιόδοξος γιατί η κοινή γνώμη...είναι κατά των πρόωρων εκλογών. Η μεγάλη πλειοψηφία καταλαβαίνει πολύ καλά την ανάγκη να προστατεύσουμε την πολιτική, κυβερνητική σταθερότητα" είπε.