Με το βλέμμα στραμμένο στη μεσημεριανή συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και το επιτελείο του, τα αποτελέσματα της οποίας θα κρίνουν πολλά για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται ήδη από χθες στο Βερολίνο ευελπιστώντας να αποσπάσει ένα θετικό αποτέλεσμα, την ίδια ώρα που διάφορα δημοσιεύματα δεν αφήνουν και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για την ελληνική πλευρά.
Η ατζέντα πάντως της ελληνικής πλευράς που θα θέσει στην σιδηρά Κυρία της Ευρώπης είναι πολύπλευρη, καθώς εκτός από τα ζητήματα οικονομικής πολιτικής και εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, θα αφορά και το πολιτικό σκηνικό όπως έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της χώρας.
Οι χθεσινές πολύ προσεκτικές δηλώσεις ωστόσο του εκπροσώπου της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, οι οποίες ουσιαστικά επιχείρησαν να κατεβάσουν τον πήχη, σε συνέχεια των σχετικών δημοσιευμάτων της "Deutsche Welle" προβληματίζουν ιδιαιτέρως το κυβερνητικό επιτελείο.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να ζητήσει την έναρξη των συνομιλιών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, να συμπεριληφθούν φοροελαφρύνσεις στην επικείμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα και την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα στο τέλος του 2014.
Μέσο πίεσης ουσιαστικά της ελληνικής πλευράς προς τη γερμανίδα Καγκελάριο αναμένεται να αποτελέσει το τεταμένο πολιτικό κλίμα και η εγκατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων με αξιοσημείωτη δυναμική, γεγονός που καθιστά ένα "πολιτικό ατύχημα" και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες πολύ πιθανό.
Κάτι τέτοιο, αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλες τις θυσίες που έχει κάνει η χώρα και να πάει πίσω τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις που συντελούνται για την ανάταση της οικονομίας.
Στα επιχειρήματά της είναι βέβαια και η μέχρι τώρα καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας και τα πρωτογενή πλεονάσματα όπως και το σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο που έχει γίνει σε πολλούς τομείς.
Από την ελληνική πλευρά αναμένεται να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός νέου μνημονίου – δανείου, καθώς εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει σημαντικό χρηματοδοτικό – δημοσιονομικό κενό που δεν θα μπορεί να καλυφθεί.
Τι αναφέρει η Deutsche Welle
"Σαμαράς στο Βερολίνο: Όχι "εκπτώσεις" στις μεταρρυθμίσεις για την Αθήνα", είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην γερμανόφωνη υπηρεσία της Deutsche Welle ενόψει της αυριανής συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.
"Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ελπίζει για κατανόηση, για επιδιωκόμενες ελαφρύνσεις σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των δανείων. Για μια χαλάρωση της πορείας μεταρρυθμίσεων μάλλον δεν θα λάβει υποστήριξη", αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι "οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης αναγκάστηκαν ξανά και ξανά τις τελευταίες ημέρες στην ενημέρωση των συντακτών στο Βερολίνο, με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, να ξεκαθαρίσουν το αυτονόητο: οι δυο τους θα μιλήσουν για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και ο Αντώνης Σαμαράς θα ενημερώσει πώς κατά την άποψή του θα προχωρήσει η Ελλάδα - αλλά δεν θα υπάρξουν διμερείς διαπραγματεύσεις για αυτό. Συνομιλητής της Ελλάδας είναι οι δανειστές της τρόικας".
Σύμφωνα με τον συντάκτη, ο κ. Σαμαράς αναζητά πολιτική στήριξη, καθώς την επόμενη εβδομάδα αναμένεται στην Αθήνα η τρόικα. Πιθανώς, επισημαίνει, για τελευταία φορά, για να διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του τρέχοντος δεύτερου δανειακού προγράμματος για περαιτέρω περικοπές κοινωνικών παροχών και μια μεγαλύτερη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.
"Όχι μια εύκολη υπόθεση, μιας και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δήλωσαν κατά την τελευταία τους συνάντηση ότι η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει πλήρως το πακέτο μεταρρυθμίσεων που είναι συνδεδεμένο με τα δάνεια. Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι η ελληνική κυβέρνηση, όπως και κατά το παρελθόν, θα το κάνει και θα περάσει τους αντίστοιχους νόμους στην Βουλή. Αυτό θα πει ο κ. Σαμαράς στην καγκελάριο", επισημαίνεται στο άρθρο.
Πολύ πιο σημαντικές όμως του είναι (ενν. του κ. Σαμαρά) τα θέματα χρηματοδότησης και χρέους, υποστηρίζει ο συντάκτης και συνεχίζει:
"Πώς θα καλύψει η χώρα τα διαφαινόμενα χρηματοδοτικά κενά στον προϋπολογισμό του 2014".