Με το βλέμμα στραμμένο στην συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, όπου και θα τεθεί επί τάπητος το μέλλον του ελληνικού προγράμματος και η πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Μπορεί η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτς, να χαρακτήρισε τη συνάντηση ως "επίσκεψη ρουτίνας", ωστόσο η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική.
Σε εκτενές δημοσίευμά της η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, διερωτάται αν θα πρόκειται απλώς για μια "επίσκεψη ρουτίνας".
"Στο επίκεντρο των συνομιλιών της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ με τον Αντώνη Σαμαρά αναμένεται να βρεθούν κυρίως η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής αλλά και τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Ούτε η κ. Βιρτζ αλλά και ούτε και ο εκπρόσωπος του υπουργείο Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ, θέλησαν να αναφερθούν στις λεπτομέρειες των συνομιλιών, για παράδειγμα αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με την τρόικα"αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.
Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται επίσης ότι δύσκολα όμως μπορεί να δεχτεί κανείς ότι η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά θα είναι μια "επίσκεψη ρουτίνας" ενόψει των επικείμενων κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την τρόικα και συνεχίζει:
"Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, oι διαπραγματεύσεις αναμένονται σκληρές καθώς η τρόικα είναι αποφασισμένη να κλείσει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με κυριότερες το ασφαλιστικό και το εργασιακό. Θα πρέπει να αναμένεται ότι ο κ. Σαμαράς θα εκθέσει στην κ. Μέρκελ τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζε η κυβέρνηση του εάν δεχόταν νέα σκληρά αιτήματα της τρόικας. Αν κρίνει κανείς από τη στάση της καγκελαρίου στο παρελθόν, δύσκολα μπορεί να διανοηθεί ότι θα επιδείξει μεγάλη κατανόηση".
Να σημειωθεί ότι η συνάντηση είχε αποφασιστεί από τους δύο ηγέτες στην κατ' ιδίαν συζήτησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της 16ης Ιουλίου.
Τότε, οι κ.κ. Σαμαράς και Μέρκελ συμφώνησαν να συναντηθούν και πάλι τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να συζητήσουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την πορεία του ελληνικού προγράμματος.
Τι αναφέρει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ
Στο μεταξύ πολλά ερωτηματικά εγείρει η απάντηση του υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με το τι πρόκειται να συμβεί μετά το τέλος του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος σταθεροποίησης και το εάν το τέλος του προγράμματος σημαίνει και τέλος της τρόικας.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, περιορίστηκε να δηλώσει ότι η τρόικα θα εξετάσει και πάλι την πορεία του προγράμματος εντός του μήνα και πρόσθεσε ότι όλα τα επιπλέον ερωτήματα θα συζητηθούν το φθινόπωρο, ενώ χαρακτήρισε πρόωρη οποιαδήποτε άλλη συζήτηση.