Σαμαράς προς Ερντογάν: Η Κύπρος δεν χωρίζεται κύριε Πρόεδρε

Σε καλό κλίμα αλλά χωρίς οι ουσιαστικές διαφωνίες να μπουν κάτω από το χαλί και από "στρογγυλεμένες" δηλώσεις, ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Νιούπορτ.

Η συνάντηση διήρκεσε 50 λεπτά και οι δυο ηγέτες συμφώνησαν πως διαφωνούν αλλά και πως θέλουν λύση.

Κύριο "αγκάθι" στο διάλογο υπήρξε η πάγια θέση της Τουρκίας για λύση δύο κρατών, την οποία εξέφρασε και πάλι ο Ερντογάν. Όμως ο κ. Σαμαράς την απέρριψε επαναλαμβάνοντας ότι η Κύπρος είναι ένα κράτος που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταλήγοντας χαρακτηριστικά: "Λοιπόν κ. Πρόεδρε, βρισκόμαστε ενώπιον ενός πραγματικού προβλήματος, μιας πραγματικής διαφοράς".

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ πάντως, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι είναι πολύ ευχαριστημένος για τη συνάντηση.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε στον κ. Ερντογάν ότι δεν πρέπει με τις πράξεις και τις δηλώσεις μας να δημιουργούμε περιβάλλον που δηλητηριάζει τις σχέσεις μας, αναφερόμενος στις δηλώσεις Ερντογάν κατά την επίσκεψη του στα Κατεχόμενα. Επίσης, έκανε ειδική αναφορά στις παραβάσεις και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και κάλεσε τον κ. Ερντογάν να ασκήσει πλήρως την επιρροή του για την αποφυγή εξάρσεων στην περιοχή.

Για την Κύπρο, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Αναστασιάδη και ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν οι συνομιλίες Αναστασιάδη- Έρογλου. Υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η λύση να είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Υπενθύμισε δε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενταχθεί ολόκληρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Τ. Ερντογάν ζήτησε ενημέρωση σχετικά με την ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου εκφράζοντας την ανησυχία του για προβλήματα που ενδεχομένως θα δημιουργήσει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ελληνική πλευρά απάντησε ότι πρόκειται για πράξη εναρμόνισης με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και αποτελεί ιστορικού χαρακτήρα παρέμβαση που αφορά τον σεβασμό της μνήμης των θυμάτων και όχι τις σχέσεις της Ελλάδας με τη σύγχρονη Τουρκία.