Τα ζητήματα της απόδοσης στη Βουλή της Κύπρου των αρχείων του Φακέλου της Κύπρου, που βρίσκονται στη Βουλή των Ελλήνων, της υπογραφής συμφωνίας για τις ΑΟΖ και της στάσης που πρέπει να κρατήσουν Ελλάδα και Κύπρος σε σχέση με τα μέτρα που θέλει να πάρει κατά της Ρωσίας η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε στον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, κατά τη συνάντηση που είχε μαζί του σήμερα ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι “η κυβέρνηση δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να αρνείται να δώσει τα αρχεία, όταν ο ελληνισμός ενημερώνεται πλέον από τα αρχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Φόρεϊν Όφις, τα οποία έχουν ανοίξει μετά από τόσα χρόνια”.
Ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι ο κ. Αναστασιάδης συμφώνησε να δοθούν αυτά τα αρχεία του Φακέλου της Κύπρου, σύμφωνα εξάλλου και με το πόρισμα της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων.
Για την υπογραφή συμφωνίας για τις δύο ΑΟΖ, ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε πως “ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να συνεχίζει να αρνείται να προχωρήσει στον καθορισμό της ΑΟΖ με την Κύπρο”.
Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την απόφαση που ελήφθη χθες στη διευρυμένη επιτροπή, η Ελλάδα και η Κύπρος από κοινού να βρουν άλλους τρόπους πίεσης στην Τουρκία και στους Τουρκοκύπριους, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων σημείωσε πως “είναι πολύ σημαντικό και η Ελλάδα και η Κύπρος να έχουν καλές σχέσεις και με τις ΗΠΑ και με τη Ρωσία και με το Ισραήλ”.
“Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιδείξει μέχρι στιγμής στα εθνικά θέματα, μια στάση μάλλον εχθρική και προς την Ελλάδα και προς την Κύπρο. Βλέπουμε σε όλα τα εθνικά θέματα, την κ. Μέρκελ να κάνει δημόσιες δηλώσεις πχ για το Μακεδονικό, βλέπουμε ότι προσπαθούν να ορίσουν εκπρόσωπο πολιτικό-διπλωμάτη που στήριξε το Σχέδιο Ανάν, το οποίο αρνήθηκε ο κυπριακός ελληνισμός”, πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων δήλωσε ότι θεωρεί ότι η πρόταση Αναστασιάδη για την τρίτη φάση συνομιλιών, δηλαδή τη δημιουργία ενός τριστήλου στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται εκείνα που συμφωνήθηκαν, εκείνα που είναι προς συζήτηση και εκείνα που αποκλείονται, είναι μια σωστή λύση που έχει υποχρέωση η τουρκοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί.
“Φοβούμαι όμως ότι η Τουρκία συνεχίζει την ίδια πολιτική που είχε και στο παρελθόν, λέγοντας "ναι" για τον διάλογο και την ίδια στιγμή κάνοντας φιέστες την επέτειο της εισβολής και καλώντας όπου και παραστάθηκαν εκπροσώπους ξένων κρατών”, επεσήμανε.