Ρόδος: Συνάντηση Σαμαρά – Κινέζου προέδρου στο νησί των Ιπποτών

Η πρόσκληση - πρόγραμμα θυμίζει περισσότερο κάτι από ρομαντικό περίπατο αλλά πρόκειται για συνάντηση με υψηλή συμβολική (για τα πρακτικά αποτελέσματα, επιφυλασσόμαστε) πολιτική σημασία: ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται σήμερα στη Ρόδο όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Το ραντεβού έχει δοθεί στις 18.00 στο Κάστρο των Ιπποτών στη Ρόδο. Από εκεί οι δυο πολιτικοί αρχηγοί θα περπατήσουν μέχρι την Παλαιά Πόλη. Κατόπιν, ο Κάρολος Παπούλιας θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Κινέζου ομολόγου του όπου θα βρεθούν επίσης ο κ. Σαμαράς και οι Ν. Δένδιας και Ν. Μηταράκης.

Ο κ. Σαμαράς αναμένει στο αεροδρόμιο της Ρόδου στις 14.00 τον Κινέζο πρόεδρο.

Το βράδυ, ο κ. Σαμαράς θα αναχωρήσει για την Αθήνα στις 21:00, ενώ ο κ. Τζινπίνγκ θα διανυκτερεύσει στο νησί.

Ο Κινέζος πρόεδρος θα σταματήσει στη Ρόδο στην πορεία του προς τη Βραζιλία, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφή των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική).

Ο Τζινπίνγκ είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό πέρυσι κατά την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στην Κίνα και είχε δηλώσει ότι γνωρίζει πολλά για την Ελλάδα την οποία θεωρεί κοιτίδα του πολιτισμού στη Δύση, ενώ αντίστοιχα η Κίνα είναι η κοιτίδα στην Ανατολή. Η επίσκεψη έχει συμβολική σημασία, επιβεβαιώνει τις καλές σχέσεις των δύο χωρών και υπογραμμίζει την πρόθεση της Κίνας για περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με την Ελλάδα στο πλαίσιο που έχει τεθεί με την ανταλλαγή των επισκέψεων των δύο πρωθυπουργών. Εκ των πραγμάτων συνιστά προβολή του ελληνικού τουρισμού και παρότρυνση του προέδρου προς τους πολίτες της χώρας του να επισκέπτονται την Ελλάδα.