“Στρατηγικό εταίρο” της Ρωσίας χαρακτήρισε τη χώρα μας η πρόεδρος της ρωσικής Άνω Βουλής, Βαλεντίνα Ματβιένκο, υποδεχόμενη την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.
"Χαίρομαι που αναπτύσσεται επιτυχώς η κοινοβουλευτική μας συνεργασία και που υποστηρίζετε προσωπικά την ελληνορωσική συνεργασία", ανέφερε η κ. Ματβιένκο, παρουσιάζοντας στην ελληνική αντιπροσωπεία τον πρόεδρο της Επιτροπής ελληνορωσικής φιλίας και αντιπρόεδρο της Άνω Βουλής, Βλαντίμιρ Κουλάκοφ, αλλά και τον νέο πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα, Αντρέι Μασλόφ, που αναμένεται να αναλάβει σύντομα τα καθήκοντά του.
Απαντώντας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι η μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού, και ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν ότι η Ρωσία είναι αναπόσπαστο τμήμα της μεγάλης Ευρώπης, από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια, γι' αυτό και τάσσεται υπέρ του "να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να διατηρηθεί η παράδοση των θερμών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας".
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Ρωσία συνδέονται με "παράδοση κοινών αγώνων των λαών μας, κοινών θρησκευτικών πεποιθήσεων, με κοινές πολιτικές και πολιτιστικές ρίζες στη διαδρομή μας", “γι' αυτό και θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει θετική προοπτική και μέλλον για τους λαούς της Ευρώπης, αν δεν προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε ξανά τη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς μας, πράγμα, που θα φέρει και τη σταθερότητα στην ήπειρό μας".
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, "καθότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις μιας νέας διαίρεσης στην καρδιά της Ευρώπης, ένα πισωγύρισμα στις εποχές του ψυχρού πολέμου". "Είναι πισωγύρισμα να βλέπουμε το φασισμό και τους νεοναζί να μπαίνουν ξανά σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και αυτό να γίνεται αποδεκτό από την ΕΕ. Είναι και ένας από τους στόχους της επίσκεψής μας να αναδειχθεί η δυνατότητα μιας διπλωματικής λύσης, θα πρέπει να γίνει η Ουκρανία μια γέφυρα ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία και όχι ένα πεδίο ενός νέου διχασμού", σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Σε δηλώσεις του προς το τηλεοπτικό δίκτυο της ρωσικής Άνω Βουλής, ο κ. Τσίπρας είπε αμέσως μετά τη συνάντηση με την κα Ματβιένκο πως όλα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία εγκυμονούν πολύ μεγάλους κινδύνους για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, ενώ εξέφρασε την υποστήριξή του σε μία ειρηνική, διπλωματική επίλυση της κρίσης, καθώς και την αντίθεσή του στην πολιτική των κυρώσεων, που όπως εκτίμησε μόνο ζημιά θα κάνει στην Ευρώπη, “η οποία πυροβολεί τα πόδια της με αυτή τη στρατηγική και ζητάμε να μην υπάρξει καμία πολεμική επιχείρηση ή δραστηριότητα και να ξεκινήσει ο διάλογος και η διπλωματία για την εξεύρεση λύσης".
Ο Αλέξης Τσίπρας συναντάται αύριο με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Τιτόφ, τον Α’ αντιπρόεδρο της Κάτω Βουλής και αντιπρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚ της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ιβάν Μέλνικοφ, και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της Δούμας, Αλεξέι Πουσκόφ.