Βενιζέλος: Πρέπει να αποφευχθεί η επανάληψη του ψυχρού πολέμου

“Πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία η επανάληψη του ψυχρού πολέμου”, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αναφορικά με την επίσκεψή του στην Ουκρανία.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο των ελληνοουκρανικών σχέσεων, ενώ τόνισε ότι η Αθήνα διατηρεί παράλληλα και ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τη Ρωσία, με τον υπουργό Εξωτερικών της οποίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία, και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητος ο διάλογος.

Στον υπουργό Εξωτερικών υποβλήθηκαν πολλές ερωτήσεις για τη “συμμετοχή ναζιστών στην ουκρανική κυβέρνηση”, την υποστήριξη και συμμετοχή επισήμων της ΕΕ στις διαδηλώσεις κατά του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και για τον “πραξικοπηματικό χαρακτήρα” της κυβερνητικής μεταβολής στο Κίεβο. Απαντώντας, ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε πως η ουκρανική κυβέρνηση επελέγη από το προϋπάρχον κοινοβούλιο της χώρας και έχει αναγνωρισθεί από την ΕΕ, τον ΟΗΕ και τις περισσότερες κυβερνήσεις, και υποστήριξε ότι ο Αρσένι Γιάτσενιουκ θα γινόταν ούτως ή άλλως πρωθυπουργός, ακόμη κι αν εφαρμοζόταν η συμφωνία των τριών Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, αλλά θα γινόταν με βραδύτερο ρυθμό.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε “αμφίστομες” τις τυχόν κυρώσεις, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο εφαρμογής τέτοιων κυρώσεων κατά της Μόσχας, κυρώσεων που θα πλήξουν ενδεχομένως τα ελληνικά συμφέροντα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για “συγχορδία ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρυσής Αυγής” που, όπως είπε, διαμαρτύροντο για την καταπίεση των Ελλήνων, αλλά μετά τους διέψευσε η πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Ουκρανίας, ενώ του ασκούσαν κριτική γιατί δεν κάνει τίποτα με την Ουκρανία και μετά γιατί μετέβη εκεί. Επέκρινε δε την αντιπολίτευση για “ανευθυνότητα, συνωμοσιολογία, επιπολαιότητα και δημαγωγία”, που “προσβάλλουν τα εθνικά συμφέροντα όταν μεταφέρονται σε διεθνές επίπεδο”. Κάλεσε μάλιστα κάθε σκεπτόμενο πολίτη να παρακολουθήσει τη ροή των γεγονότων, για να καταλάβει τι θα συνέβαινε στη χώρα αν η διαπραγμάτευση για το οικονομικό της πρόβλημα γινόταν με “δήθεν παλληκαρισμούς”.

Απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό, ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε πως οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τον διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας δε συνιστούν αναγνώριση της κατοχής και του ψευδοκράτους και γίνονται για την εξυπηρέτηση των πρωτοβουλιών της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το νέο κόμμα που ίδρυσε ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης, σχολίασε δηκτικά: “Καλή επιτυχία σε κάθε τηλεοπτική εκπομπή που θέλει να μετασχηματισθεί σε πολιτικό κόμμα”.