Κατηγορηματικά απορρίπτει η γερμανική κυβέρνηση οποιαδήποτε πιθανότητα να καταβάλει αποζημιώσεις στους Εβραίους της Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας αρνητικά στην προσφυγή της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Γερμανίας για την επιστροφή των λύτρων που είχαν καταβληθεί το 1943 για την απελευθέρωση των χιλιάδων Εβραίων που υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστικά έργα από τους Ναζί.
"Περίπου 10.000 άνδρες υποχρεώθηκαν να εργαστούν για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρόμων σε όλη τη χώρα", σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, Δαυίδ Σαλτιέλ.
Η γερμανική κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι είχε επαφές με την Αθήνα και με την εβραϊκή κοινότητα για το θέμα αυτό, χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία. "Δεν υπάρχει τίποτα καινούριο", είπε σήμερα ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, σημειώνοντας ότι το Βερολίνο θεωρεί ότι το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα έχει ρυθμιστεί από το 1945.
"Η γερμανική κυβέρνηση υπογράμμιζε ανέκαθεν ότι έχουμε πλήρη συνείδηση των ιστορικών ευθυνών της Γερμανίας για τα εγκλήματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου", δήλωσε ο εκπρόσωπος κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. Ωστόσο "στις σχέσεις μας με την Ελλάδα, πιο σημαντικά είναι τα θέματα που αφορούν το μέλλον", πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σέφερ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, υποστήριξε ότι το Βερολίνο πρότεινε "μελλοντικά σχέδια με την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης", χωρίς να προσδιορίσει ποια είναι αυτά.