Ευρύτερες αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Καθημερινή της Κυριακής", το επιτελείο του πρωθυπουργού, μετά την καθιέρωση του σταυρού προτίμησης και στις ευρωεκλογές, εξετάζει νέες προτάσεις και συγκεκριμένα, την κατάτμηση της χώρας σε τέσσερις, ή, ακόμη και τρεις μείζονες εκλογικές περιφέρειες, προκειμένου οι ευρωβουλευτές να μην εκλεγούν με ενιαίο τρόπο από το σύνολο της Επικράτειας.
Το σχέδιο-πρόταση φέρονται να το επεξεργάζονται ήδη εκλογολόγοι. Προβλέπει τη συγκρότηση ενιαίας περιφέρειας της Αττικής και της Στερεάς Ελλάδας, πλην της Αιτωλοακαρνανίας, άλλη μία για τη Βόρειο Ελλάδα, Θεσσαλία και Θράκη και μία τρίτη που θα ονομαστεί Δυτικής και Νοτίου Ελλάδας, με τη συμπερίληψη της Ηπείρου, της Αιτωλοακαρνανίας, της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων. Στην περίπτωση, που υπάρξει και τέταρτη, εκείνη θα συγκροτηθεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, ενώ αν το τελικό σχέδιο προβλέπει μόνο τρεις εκλογικές περιφέρειες, Κρήτη και Αιγαίο θα προσαρτηθούν στην τρίτη.
Το σύνολο των Ελλήνων ευρωβουλευτών που θα εκλεγούν είναι 21 και έχει προβλεφθεί η πρώτη περιφέρεια να εκλέξει οκτώ, η δεύτερη επτά, η τρίτη τέσσερις και η τέταρτη δύο (ή η τρίτη συνολικά έξι).
Το σχέδιο δε φαίνεται να έχει εγκριθεί από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, διότι σε όσες περισσότερες περιφέρειες χωρίζεται η επικράτεια, τόσο χάνεται η αναλογικότητα του εκλογικού συστήματος. Αυτό που προβληματίζει είναι ότι με τις περιφέρειες θα βρεθούν να εκλέξουν βουλευτές μόνο τα δύο πρώτα κόμματα σε κάθε περιφέρεια.
Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα που εξετάζει το Μαξίμου είναι η δυνατότητα να μην εκλεγούν μόνο πολιτικοί, γνωστοί στο ευρύ κοινό, που έχουν πρόσβαση στα Μέσα Ενημέρωσης.