Στο ασυνήθιστα μικρό χρονικό διάστημα του ενός μήνα η γερμανική κυβέρνηση έδωσε απαντήσεις σε 32 ερωτήσεις που είχε καταθέσει το Κόμμα της Αριστεράς. Πιθανώς ο λόγος για αυτή τη γρήγορη αντίδραση να σχετίζεται με τις πολλαπλές επερωτήσεις τα τελευταία χρόνια τόσο από το συγκεκριμένο κόμμα όσο και τους Πράσινους αλλά και τους Σοσιαλδημοκράτες για την αντιμετώπιση των προσφύγων στα σύνορα της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η επερώτηση του Κόμματος της Αριστεράς βασίζεται σε έρευνα της γερμανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης PRO ASYL για "συστηματικές άτυπες επαναπροωθήσεις" (push-backs) προσφύγων στην Τουρκία από τις ελληνικές συνοριακές αρχές. Η πρακτική αυτή εντός της ελληνικής επικράτειας στο Αιγαίο και στον Έβρο χαρακτηρίζεται ως παράνομη επειδή δεν δίνει στους πρόσφυγες τη δυνατότητα πρόσβασης σε διαδικασίες χορήγησης ασύλου. Στην απάντηση της η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει ότι γνωρίζει την σχετική έκθεση, αλλά ότι πέραν αυτού δεν έχει σχετική ενημέρωση για "συστηματικές επαναπροωθήσεις". Στη συνέχεια παραδέχεται πάντως ότι είναι ενήμερη για το γεγονός ότι η FRONTEX έχει απευθυνθεί στις ελληνικές αρχές για πιθανές "παράνομες" επαναπροωθήσεις προσφύγων, απορρίπτει όμως την κατηγορία ότι γερμανός αστυνομικός συμμετείχε σε ελληνική επιχείρηση "push-back" ή σε κάποια άλλα επιχειρησιακά μέτρα ελληνικών αρχών.
Όπως και στο παρελθόν έτσι και αυτή τη φορά, η γερμανική κυβέρνηση αποφεύγει να ασκήσει άμεση κριτική στην Ελλάδα. Εμμέσως όμως το Βερολίνο εκφράζει σε αρκετά σημεία τη δυσαρέσκεια του για τον τρόπο αντιμετώπισης των προσφύγων από τις ελληνικές αρχές. Στην απάντηση που κατέθεσε εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης, ο υφυπουργός εσωτερικών Όλε Σμιτ, αναφέρεται για παράδειγμα ότι η Γερμανία παραιτείται ως τις 12 Ιανουαρίου 2015 από το δικαίωμα της να επαναπροωθήσει πρόσφυγες στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν έρθει από τη συγκεκριμένη χώρα.
Σε άλλο σημείο της απάντησης στην επερώτηση του Κόμματος της Αριστέρας, η γερμανική κυβέρνηση τυπικά δεν επιβεβαιώνει τις κατηγορίες της PRO ASYL για "παράνομη αντιμετώπιση από τις ελληνικές συνοριακές αρχές των προσφύγων που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια". Όπως όμως τονίζεται στην κυβερνητική απάντηση οι γερμανοί αστυνομικοί που έχουν σταλεί στα πλαίσια της FRONTEX στην Ελλάδα είχαν ήδη από τις αρχές της αποστολής τους το 2010 καταθέσει "υποδειγματικές ενστάσεις" και "απέδειξαν" κατά αυτόν τον τρόπο ότι "έχουν αίσθηση για την σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" και την πρόθεση σε περίπτωση "πιθανών παραβιάσεων" αυτών των δικαιωμάτων θα αναλάβουν πρωτοβουλίες "δραστικών μέτρων διαλεύκανσης, δίωξης και πρόληψης".