Φαμπιούς: Η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας

“Η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας” για να την υποστηρίξει κατά την προεδρία της στην ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, μετά από συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Υπογράμμισε επιπλέον ότι οι επόμενοι έξι μήνες είναι πολύ σημαντικοί για την ελληνική προεδρία, γιατί υπάρχουν πολλά θέματα που εκκρεμούν και θα πρέπει να επιλυθούν, ενώ παράλληλα είναι πολύ σημαντικοί από πολιτικής πλευράς, λόγω των ευρωεκλογών. “Σε πολλά από τα θέματα που θα μας απασχολήσουν έχουμε πλήρη σύμπτωση απόψεων”, παρατήρησε ο Φαμπιούς, και ανέφερε πως θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη και την απασχόληση, στην τραπεζική ένωση και στα εργασιακά θέματα.

Χαρακτήρισε ακόμα τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών ως “εξαιρετικές στον πολιτιστικό αλλά και στον οικονομικό τομέα” και ευχήθηκε “μεγαλύτερη παρουσία των γαλλικών επιχειρήσεων”, ενώ αποδέχθηκε την πρόσκληση του Ευάγγελου Βενιζέλου να επισκεφθεί την Ελλάδα, μια χώρα που αγαπάει “από την εποχή του γυμνασίου”, όπως αποκάλυψε.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της ωριαίας και πλέον συνάντησης παρουσίασε τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ. “Πρόκειται για προτεραιότητες των λαών και των κοινωνιών της ΕΕ”, ανέφερε στους δημοσιογράφους. “Πρόκειται για την ανάπτυξη, την απασχόληση, το κοινωνικό κράτος, την ανεργία των νέων, την παράνομη μετανάστευση, την προστασία των συνόρων, την ολοκλήρωση της οικονομικής διακυβέρνησης και ιδίως της τραπεζικής ένωσης για να υπάρχει μια πραγματικά ενιαία τραπεζική αγορά”, πρόσθεσε.

Σχετικά με την κρίση στη Συρία, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι ως προεδρία της ΕΕ θα βοηθήσει στο να πετύχει η “Γενεύη 2”, εφόσον διεξαχθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να αναδείξει την ανθρωπιστική διάσταση στο θέμα, “γιατί η Συρία είναι μια ανοιχτή ανθρωπιστική κρίση”.

Νωρίτερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε συνάντηση και με το Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, με τον οποίο ανέφερε πως μίλησε για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και για το πρωτογενές πλεόνασμα που σημαίνει πάρα πολλά, γιατί “αποκτούν υπόσταση και με νούμερα οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού”. Αυτό σημαίνει, υπογράμμισε, ότι “τώρα έχουμε τις προϋποθέσεις για την επισημοποίηση και την επιβεβαίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους”.

Σε ερώτημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων για το πότε προβλέπει την επιστροφή στην εν λόγω κανονικότητα και εάν θα μπορούσε να προσδιορισθεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2014, ο κ. Βενιζέλος απάντησε:

“Το ταχύτερο δυνατό. Οι αγορές έχουν μια σοφία, έχουν ένστικτο και ξέρουν. Ο διεθνής ιδιωτικός τομέας επενδύει αυτήν τη στιγμή πολλές ελπίδες στην Ελλάδα. Το βλέπει κανείς σε πολλές δηλώσεις παραγόντων της διεθνούς χρηματοοικονομικής και οικονομικής ζωής και έχει πολύ μεγάλη σημασία εμείς οι ίδιοι εσωτερικά να μην υπονομεύουμε την προσπάθεια. Στην οικονομία όλα είναι και ψυχολογία και εικόνα, πέρα από την ουσία που είναι πάρα πολύ κρίσιμη. Η ουσία, με τον ιδρώτα και το αίμα του ελληνικού λαού, τώρα φαίνεται στα δημοσιονομικά επιτεύγματα και στις διαρθρωτικές αλλαγές. Τώρα δεν μιλάμε με λόγια, μιλάμε με αριθμούς”.