Θαυμαστής του ελληνικού πνεύματος δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκία Αχμέτ Νταβούτογλου, στις κοινές δηλώσεις του με τον Ευ. Βενιζέλο.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τζαμί στην Αθήνα , ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε ότι είναι θαυμαστής του ελληνικού πνεύματος, έχει διαβάσει φιλοσοφία και όταν περπατάει στους δρόμους της Αθήνας καταλαβαίνει ότι είναι μια πολυδιάστατη και πολυπολιτισμική πόλη.
Επεσήμανε ότι σε πόλεις όπως η Αθήνα θα πρέπει να είναι ανοιχτά τζαμιά και συναγωγές για να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα πολίτες και επισκέτες.
Μάλιστα σημείωσε: "Βλέπω την Ακρόπολη με θαυμασμό και το Φετιχιέ τζαμί με θλίψη". Πρόκειται για το τζαμί που θα αναστηλωθεί και θα ανοίξει. "Το Φετιχιέ τζαμί το είδα σε κακή κατάσταση, μου προκάλεσε θλίψη σε αντίθεση με το θαυμασμό που αισθάνομαι ότι βλέπω των Ακρόπολη, Νομίζω ταιριάζει στην Αθήνα να το αναδείξει ', είπε.
Από την πλευρά του ο Ευ. Βενιζέλος, σχετικά με το θέμα του τεμένους σημείωσε ότι μετά από καθυστερήσεις υπήρξε προσφορά και οι διαδικασίες θα προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς.
Στο μεταξύ την ελπίδα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα "επιδείξει εν τέλει καλοπιστία" ώστε να υπάρξει συμφωνία επί της κοινής διακήρυξης για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Παράλληλα, εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στις πρωτοβουλίες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη που "περιλαμβάνουν προτάσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης".
Ο υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να υπογραμμίσει τη σημασία της κοινής διακήρυξης τονίζοντας ότι "το κοινό ανακοινωθέν δεν είναι πληροφοριακού ή τυπικού χαρακτήρα, αλλά συνιστά το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης".
Όπως είπε, η λύση στο Κυπριακό πρέπει να είναι θεσμικά συμβατή με τους κανόνες της Ε.Ε. και να οδηγεί σε μία ομοσπονδιακά δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία.
"Θέλουμε να ελπίζουμε", πρόσθεσε, "ότι θα υπάρχει συμφωνία στο ανακοινωθέν ως δείγμα καλής θέλησης προκειμένου να μπούμε στο κύριο μέρος της διαπραγμάτευσης".
Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε επίσης ότι "η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τη λεγόμενη "τουρκική δημοκρατία της βορείου Κύπρου"".
Ερωτηθείς αν η Άγκυρα συμμερίζεται τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για "μία και αδιαίρετη κυπριακή δημοκρατία" στις διαβουλεύσεις για την κοινή διακήρυξη, ο κ. Νταβούτογλου σχολίασε ότι υπάρχουν παγκοσμίως πολύ λίγα "παγωμένα" ζητήματα τα οποία έχουν συζητηθεί με τόση λεπτομέρεια όσο το Κυπριακό, συμπληρώνοντας ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει "τεράστια ορολογία".