Σαμαράς: Χρέος για την Ελλάδα η δικαίωση της Κύπρου

"Ως άνθρωπο τον γνώρισα απλό με προσήνεια, με ανεκτικότητα, με ανεξικακία, με την εντιμότητα των εκλεκτών της ζωής", είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τον εκιπόντα Γλαύκο Κληρίδη.

Ο Αντώνης Σαμράς πρόσθεσε ότι "ως πολιτικός άνδρας ο Κληρίδης είχε το θάρρος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με τόλμη και να δημιουργεί προοπτικές". "Είχε το χάρισμα της διορατικότητας και την αρετή του ρεαλισμού. Και όλα αυτά συνυφασμένα με το ακοίμητο όραμά του για μια πραγματικά ελεύθερη και ευτυχισμένη Κύπρο", συμπλήρωσε.

Στις δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς ανέφερε ακόμη: "Ήλθα στην Κύπρο ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας για να παρευρεθώ στην κηδεία του Γλαύκου Κληρίδη όχι απλώς και μόνο για να εκφράσω την προσωπική του θλίψη, αλλά για να καταθέσω την ιδιαίτερη τιμή του μητροπολιτικού Ελληνισμού προς ένα εκλεκτό πολιτικό άνδρα, που άρρηκτα συνέδεσε το όνομά του με τη νεώτερη ιστορία της μαρτυρικής Μεγαλονήσου".

"Για την Ελλάδα ήταν και παραμένει πάντα ευθύνη και χρέος μια παρακαταθήκη ενότητας και συλλογικής συστράτευσης στον αγώνα για τη δικαίωση της Κύπρου", εξήγησε ο κ. Σαμαράς.

Νωρίτερα, ο κ. Σαμαράς έγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων: "Τα θερμότατα συλλυπητήρια του μητροπολιτικού Ελληνισμού για το μεγάλο πολιτικό της Κύπρου μας".

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, εξέφρασε τις βαθύτατες ευχαριστίες της οικογένειας του Γλαύκου Κληρίδη, του πολιτικού κόσμου αλλά και ολόκληρου του κυπριακού λαού "για την εδώ παρουσία σας. Μια παρουσία που όπως έχετε δηλώσει έμπρακτα αποδεικνύει την τιμή που αποδίδετε σε έναν μεγάλο πολιτικό άνδρα της Κύπρου, αλλά και την ίδια ώρα τη συμπαράστασή σας προς τον δοκιμαζόμενο κυπριακό Ελληνισμό", ανέφερε.

"Αν είναι κάτι που ο Γλαύκος Κληρίδης δίδαξε είναι πως αυτό που απαιτείται για να επιτευχθεί ένας στόχος είναι όραμα και πραγματισμός, έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε ποτέ τα οράματα να μετατρέπονται σε εφιάλτες", πρόσθεσε ο εν ενεργεία Κύπριος πρόεδρος.