Milliyet: Κόντρα Σαμαρά-Βενιζέλου για το Κυπριακό

Σφοδρή ενόχληση στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών φέρεται να έχει προκαλέσει στην Αθήνα το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Milliyet, σύμφωνα με το οποίο υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου στο θέμα της συνάντησης του διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας Οσμάν Ερτούγ με τον Γενικό Γραμματέα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών πρέσβη κ. Αν. Μητσιάλη.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Κ. Κούτρας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι "στη στρατηγική και στους χειρισμούς της εξωτερικής πολιτικής υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων και συμφωνία του Πρωθυπουργού και του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών». Σημειώνει δε ότι αν αυτό ισχύει μια φορά για τα υπόλοιπα κεφάλαια της κυβερνητικής πολιτικής «ισχύει δύο φορές για τα εθνικά θέματα".

Ωστόσο, το ρεπορτάζ της εφημερίδας Milliyet εμφανίζει τους δύο βασικούς πόλους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να διαφωνούν επί ενός τόσο ευαίσθητου θέματος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός φέρεται να πιστεύει ότι αν η Αθήνα εκλάβει ως συνομιλητή έναν εκπρόσωπο του ψευδοκράτους, τότε ουσιαστικά θα δώσει το σήμα σε όλους ότι μπορούν να κάνουν το ίδιο. Η τουρκική εφημερίδα δεν διστάζει να γράψει μάλιστα ότι ο κ. Σαμαράς φέρεται να είπε στον κ. Βενιζέλο: "Εσύ μας έβγαλες αυτό το θέμα στο κεφάλι μας".

Όπως είναι γνωστό, η απόφαση για τις "χιαστί συναντήσεις" ελήφθη κατά τη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.  

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, αυτός που φέρεται να προέβαλλε εμπόδια στις συγκεκριμένες συναντήσεις μεταξύ του ελληνοκύπριου και του τουρκοκύπριου διαπραγματευτή με την Άγκυρα και την Αθήνα αντίστοιχα ήταν ο κ. Σαμαράς.

Ο λόγος, πάντα σύμφωνα με τη Milliyet, ήταν η ανησυχία μήπως οι επισκέψεις αυτές "ανεβάσουν" το καθεστώς της "ΤΔΒΚ", δηλαδή αναβαθμίσουν το ψευδοκράτος.

Πάντως, το θέμα αυτό λογικά θα απασχολήσει, με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς, τους κκ. Μητσιάλη και Σινιρλίογλου κατά την προγραμματιζόμενη για εντός του Νοεμβρίου (πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας) επίσκεψη του τούρκου αξιωματούχου στην ελληνική πρωτεύουσα.

Η εφημερίδα λέει ακόμη ότι η Άγκυρα έδωσε τρεις ημερομηνίες στην Αθήνα ώστε να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του κ. Α. Μαυρογιάννη στην Άγκυρα, όπου επρόκειτο να συναντήσει τον μόνιμο υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου, όσο και εκείνη του κ. Ερτούγ στην Αθήνα, όπου θα συναντούσε τον κ. Μητσιάλη, ενώ οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος διαφώνησαν.