Επικρίσεις της Κομισιόν για τα κέντρα κράτησης μεταναστών

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί την Ελλάδα για έλλειψη κανόνων στην κράτηση μεταναστών.

Η κράτηση εκείνων των αλλοεθνών που αιτούνται ασύλου δεν συνάδει με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Μικέλε Τσερκόνε, εκπρόσωπος της Επιτρόπου, αρμόδιας για θέματα μετανάστευσης, Σεσίλια Μάλμστρομ.

Ο κ. Τσερκόνε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα κράτησης μεταναστών στη χώρα μας, υπενθύμισε ότι η Επιτροπή έχει επισημάνει στις ελληνικές Αρχές πως η κράτηση των μεταναστών στη χώρα γίνεται συχνά "χωρίς διακρίσεις".

Ο εκπρόσωπος της Σεσίλια Μάλμστρομ πρόσθεσε ότι σύμφωνα με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία, η κράτηση των μεταναστών που αιτούνται άσυλο επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Όσον αφορά στην κράτηση των παράνομων μεταναστών, ανέφερε ότι τα κράτη-μέλη οφείλουν να σέβονται τα μέτρα που προβλέπονται στην οδηγία επαναπροώθησης.

Ο κ. Τσερκόνε επεσήμανε ότι, σύμφωνα με αυτή την οδηγία, το μέγιστο χρονικό διάστημα κράτησης λαθρομεταναστών είναι έξι μήνες, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις η κράτησή τους μπορεί να φτάσει τους 18 μήνες.

Τέλος, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει στις ελληνικές αρχές την κατασκευή "ανοιχτών" κέντρων, με κοινοτικούς πόρους, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα χρησιμοποιηθεί, για τους μετανάστες που αιτούνται άσυλο.