Ο Άγιος Θωμάς και Πρίγκηπας ήθελε για πρόξενο τον Πάλλη

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την απαίτηση του αφρικανικού κρατιδίου Άγιος Θωμάς και Πρίγκηπας (Σάο Τομέ εντ Πρινσίπε) για να αναγορευτεί επίτιμος πρόξενος της χώρας στην Ελλάδα ο επιχειρηματίας-εφοπλιστής Αναστάσιος Πάλλης.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα tovima.gr, όπως προκύπτει από αλληλογραφία του υπουργείου Εξωτερικών, το νησιωτικό κρατίδιο υπέβαλε το αίτημα στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2012.

Πιθανότατα το αίτημα υποβλήθηκε καθώς ο επιχειρηματίας είχε διασυνδέσεις στο κρατίδιο και είχε ήδη εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη. Απώτερος στόχος του, σύμφωνα με δικαστικές πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα, εκτιμούν ότι ήταν η ειδική δικαστική μεταχείριση που θα είχε ως επίτιμος πρόξενος σε περίπτωση διώξεων.

Ενδιαφέρον είναι ότι λίγες εβδομάδες αργότερα ακολουθήθηκε η τυπική διαδικασία από το υπουργείο Εξωτερικών και εξεδόθη το αρχικό προεδρικό διάταγμα για τον ορισμό του.

Η υπόθεση πάντως "πάγωσε", όπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων και δεν έγιναν τα επόμενα βήματα που ήταν απαραίτητα για την οριστικοποίηση του διορισμού του ως επίτιμου προξένου.