National Herald: Πώς ο Σαμαράς εξόργισε τους Ισραηλινούς

Ένα περιστατικό που συνέβη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Ισραήλ και προκάλεσε την οργή των Ισραηλινών καταγράφει σε άρθρο της η αγγλόφωνη ελληνοαμερικανική εφημερίδα National Herald.

Όπως επισημαίνει σχετικό δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Μουσείο Ολοκαυτώματος, όπως και όλοι οι ξένοι ηγέτες που επισκέπτονται το Ισραήλ, όμως άφησε άναυδους τους οικοδεσπότες όταν αρνήθηκε να φορέσει το παραδοσιακό κιπά, το χαρακτηριστικό εβραϊκό “καπέλο”.

Η άρνηση του πρωθυπουργού εξελήφθη ως έλλειψη σεβασμού απέναντι στο σύμβολο της εβραϊκής πίστης, καθώς και στον ιερό χαρακτήρα του Μουσείο και το Ολοκαύτωμα εν γένει, και μπορεί να μην υπήρξε κάποια άμεση αντίδραση, όμως όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, το αίσθημα ταπείνωσης των οικοδεσποτών ήταν εμφανές.

Σύμφωνα με το άρθρο, μάλιστα, ένα αντίστοιχο περιστατικό είχε συμβεί και το 2005, με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, που επίσης αρνήθηκε να φορέσει το κιπά, και ήταν η σημασία των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων που απέτρεψε το διπλωματικό επεισόδιο.