Πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών αναγνωρίζουν ευρωπαϊκές πηγές
Πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών αναγνωρίζουν ευρωπαϊκές πηγές, σημειώνοντας ωστόσο πως παραμένουν κάποια «αγκάθια» για την επίτευξη της συμφωνίας, που θα ανοίξει το δρόμο για τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement). Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος να δημιουργηθούν νέα εμπόδια ενόψει του Eurogroup της 7ης Απριλίου, καθώς οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και το λοκ- άουτ δεν έχουν φύγει από το τραπέζι. Ειδικότερα, ως προς το θέμα των ομαδικών απολύσεων τίθεται εκ νέου στη διαπραγμάτευση η αύξηση του ορίου από το 5% στο 10% με παράλληλη κατάργηση της προέγκρισης από το κράτος.
Από την άλλη πλευρά, το Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας ως αιχμή του δόρατος τα εργασιακά και την απόκρουση των θέσεων του ΔΝΤ, εκτιμάται πως πολύ δύσκολα θα υποχωρήσει σε θέματα αρχών όπως είναι το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όσο και αυτά των ομαδικών απολύσεων και της ανταπεργίας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με την επιστολή του πριν τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρώμη, για την ανάγκη προάσπισης του ευρωπαϊκού κεκτημένου και τερματισμού της κατάστασης εξαίρεσης που ισχύει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, έθεσε επί της ουσίας την κόκκινη γραμμή ότι ο εργασιακός μεσαίωνας δεν περνά.
χει γίνει πρόοδος στην αξιολόγηση υποστήριξε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας σε Ολλανδούς βουλευτές στη Χάγη αλλά δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία με την Ελλάδα.
Ντάισελμπλουμ: Αν υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα η δόση θα είναι 7 δισ.
Σύμφωνα με τον ίδιο η δόση που εξαρτάται από την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης θα μπορούσε να είναι γύρω στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς σε αυτά τα επίπεδα κυμαίνονται οι υποχρεώσεις που έχει η χώρα το φετινό καλοκαίρι.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο θέμα του Brexit υποστηρίζοντας ότι η Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει να πληρώσει το λογαριασμό πριν μπει σε διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία για τις εμπορικές συναλλαγές.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει δηλώσει ότι η χώρα θα πρέπει να καταβάλει περίπου 60 δισ. ευρώ πριν αποχωρήσει.