Πολύ μικρή αναφορά στο πάγωμα των μέτρων για το χρέος από τη Γερμανίδα καγκελάριο που επέμεινε για το θέμα του προσφυγικού
Μια ελάχιστη αναφορά στο πάγωμα των μέτρων για το ελληνικό χρέος και τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για τη 13η σύνταξη έκανε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό μετά τη συνάντησή τους. Όπως είπε η κ. Μέρκελ "εδώ δεν παίρνουμε αποφάσεις, συζητάμε, οι αποφάσεις παίρνονται με τους θεσμούς και το Eurogroup".
"Οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους τρείς θεσμούς και το Eurogroup. Οι συζητήσεις μας δεν είναι πάντα εύκολες, αλλά είναι πάντα ειλικρινείς" ήταν η δήλωση στην οποία αρκέστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος.
"Θα ενημερώσω την καγκελάριο για την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, την θεαματική υπεραπόδοση των εσόδων και την επιστροφή μετά από πολλά χρόνια στην ανάπτυξη", ανέφερε ο πρωθυπουργός σχετικά με τα θέματα της ελληνικής οικονομίας και πρόσθεσε: "όραμά μας είναι η ανάπτυξη να μην αφορά μόνο στατιστικές και αριθμούς αλλά να ανακουφίσει όλους εκείνους που όλα αυτά τα χρόνια έκαναν τεράστιες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης. Το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης απαιτεί γενναίες αποφάσεις από όλους τους εταίρους. Να στείλουμε μήνυμα στην διεθνή κοινότητα οτι η Ελλάδα από μέρος της κρίσης έγινε μέρος της λύσης και σε ότι αφορά την οικονομία όσον αφορά και την γεωπολιτική σταθερότητα".
Η Γερμανίδα καγκελάριος επικεντρώθηκε στο θέμα του προσφυγικού. Όπως είπε, "δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα στη μοίρα της". Παρατήρησε εξάλλου ότι Αθήνα και Βερολίνο έχουν "και οι δυο κοινές θέσεις" για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Τόνισε μάλιστα τη σημασία να καταρτιστεί ένα κοινό σύστημα για το προσφυγικό και μάλιστα άμεσα "μέχρι τη λήξη της προεδρίας της Μάλτας" (δηλαδή το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2017, οπότε η Μάλτα παραδίδει την προεδρία της ΕΕ).
"Η Ελλάδα έχει επιβαρυνθεί σε τεράστιο βαθμό. Υποστηρίζουμε μια δίκαιη κατανομή προσφύγων στην ΕΕ δεν μπορεί να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα στην μοίρα της", τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Η κα Μέρκελ χαρακτήρισε "καλή διαδικασία την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο". Ενώ ανέφερε ως "μεγάλης σημασίας" το θέμα της Κύπρου.
"Οι σχέσεις μας (Ελλάδας - Γερμανίας) διακρίνονται για την ευθύτητα και την σταθερότητά τους" είπε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας.
Οι δυο ηγέτες δεν δέχτηκαν καμία ερώτηση από τους δημοσιογράφους και αποχώρησαν αμέσως για το γεύμα εργασίας που θα έχουν.
Κυπριακό
«Η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, αλλά με αυστηρή προσήλωση στα σχετικά κριτήρια» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Στο Κυπριακό, η ΕΕ εχει και θα έχει ενεργό ρόλο. Είναι ζήτημα στο οποίο θα δοκιμαστεί το βάθρος των ευρωτουρκικών σχέσεων όσο και η βούληση της Τουρκίας να εξευρεθεί μια λύση… Στηρίζουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση χωρίς εγγυήσεις, χωρίς στρατό κατοχής και χωρίς φόβο για οποιονδήποτε Κύπριο» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Τουρκία
«Θα συζητήσουμε και για τις δυσκολίες με την Τουρκία μετά το αποτρόπαιο πραξικόπημα του Ιουλίου» είπε ο κ. Τσίπρας. Με αναφορά στις αμφισβητήσεις της συνθήκης της Λωζάνης και το «κρεσέντο» δηλώσεων από την τουρκική ηγεσία, ο Έλληνας πρωθυπουργός διαμήνυσε πως «η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».